Индексът на потребителските цени нараства с 11,89% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, показват последните данни на националната статистика. Това надвиши очакванията на анализаторите, които прогнозираха покачване, но от 11,76%.

Най-голямото поскъпване се наблюдава при стоките и услуги от категорията "Други", които поскъпват с цели 27,4% на годишна основа.

Графика 1: Инфлация в Турция на годишна основа

Заради новото ускоряване на инфлацията в страната, в края на миналия месец турската централна банка увеличи прогнозата си за индекса на потребителските цени до края на годината, като тя вече очаква той да нарасне с 12,1% през цялата 2020 г. Това е ръст от почти 50% в сравнение с предишната прогноза на финансовата институция, при която се очакваше инфлацията да достигне 8,9%.

Това влиза в разрез с целите на правителството, което при обявяването на икономическата си програма за периода до 2023 г. посочи, че ще се стреми инфлацията за цялата годината да е до 10,5%.

Прогноза: Инфлацията в Турция ускорява растежа си през октомври

Прогноза: Инфлацията в Турция ускорява растежа си през октомври

Интересното е, че индексът на икономическото доверие също се покачва

Именно централната банка на страната, която заради политическата повеля на министър-председателя отказва да увеличи основния лихвен процент, е най-големият виновник за срива на турската лира, която само в рамките на последните пет години е изгубила половината си покупателна способност.

Графика 2: Индекс на потребителските цени в Турция

Разбира се, другият виновник са властите в страната, заради чиито разходни програми турската лира бива инфлирана от години наред.

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Индексът на потребителските цени е 11,75%