Много експерти са противоречиви относно текущото състояние на световния пазар на природен газ. Основната точка на спора е дали цените в САЩ ще паднат значително или ще се покачат още. Мнозинството от експерти са съгласни, че цените на газа и търсенето ще продължат. Европейската енергийна криза до голяма степен подхранва това. Страните от ЕС продължават да търсят алтернативи на руската енергия. Енергийните проблеми на Европа вероятно ще обхванат целия международен енергиен пазар. Всъщност това може и вече да се случва.

LNG кризата в Европа пълзи и към САЩ

Заради главоломно високите цени на газа в цяла Европа и намаляващите запаси, ЕС търси алтернативи на руската енергия и световната конкуренция рязко нарасна.

Освен това зимните месеци ще се окажат напрегнати за портфейла на средния потребител. Милиони американски и европейци разчитат на природен газ за отопление. С настъпването на зимата ситуацията изглежда мрачна. Мерките за намаляване на инфлацията вероятно ще облекчат част от натиска от търсенето на природен газ в САЩ, но това ще отнеме време, пише Oilprice.

Търсенето на решения в Европа може да се изплати в близко бъдеще. Страни като Норвегия, САЩ и Обединеното кралство вече дават заявки да помогнат на Германия и други страни от ЕС за получаване на газ. Въпреки това не е сигурно дали тези източници са достатъчни, за да преживее ЕС зимата.

Много експерти смятат, че цените на газа ще продължат да растат в световен мащаб. Рекордните горещини означават повече консумация на енергия като американските европейските домове разчитат все повече на климатици.

Дори Азия започна да усеща напрежението на западната енергийна криза през последните няколко седмици. Япония започна да търси алтернативни източници на природен газ в светлината на войната в Украйна и недостига на газ в Европа.

През последните няколко седмици Русия започна да намеква, че може също да ограничи доставките на газ за Северна Азия. Страната спря голяма доставка на природен газ за южните си съседи.

Страни като Южна Корея и Япония, които имат минимални собствени запаси от природен газ, са силно зависими от вноса на природен газ. Това ги поставя в пряка конкуренция с европейските. Битката за осигуряване на доставки току-що започна, много експерти очакват тя да се засили през следващите години.