Най-голямата икономика в Европа иска да намали зависимостта си от внос от Китай. Ето защо страната си постави за цел да създаде фонд на стойност до 2,2 милиарда долара, за да подкрепи местното производство и добива на суровини. По този начин иска постепенно да прекъсне и зависимостта си от Китай, според доклад на Bloomberg.

Фондът може да стартира още следващата година, ако има скорошно споразумение от страна на властта за финансирането, се казва в доклада.

Според говорител на Министерството на икономиката на страната се работи върху "фонд за суровини за подкрепа на проекти за суровини в страната и чужбина".

Германия силно разчита на внос. В страната се внасят 90% от основните консумирани стоки по данни на DIW Berlin.

Войната в Украйна обаче принуди много страни да си зададат въпроса колко зависими са от внос на ключови стоки. Опитът на Германия за създаване на подобен фонд трябва да й помогне да се позиционира да бъде по-независима.

Китай от своя страна е водещ доставчик. Именно инвазията в Украйна показа колко зависима е Германия от Москва за доставките на природен газ. През 2021 г. Русия отговаря за 55% от вноса на природен газ в Германия, писа Ройтерс.

Китай ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Една от най-засегнатите икономики от пандемията ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Перспективите за глобалния растеж са най-ниски от последните няколко десетилетия

Европейският съюз иска да увеличи местното рафиниране и преработка на суровини и преговаря със САЩ за потенциална сделка, която би помогнала на блока да намали зависимостта си от Китай.

Междувременно Китай се възстановява след пандемията и някои от водещите банки на Уолстрийт повишиха икономическите си прогнози за страната. Банките прогнозират, че БВП на Китай тази година ще нарасне с 6%.