Германската енергийна фирма Sefe осигури газова сделка за 50 милиарда евро с норвежката Equinor. Количествата ще са достатъчни за покриване на една трета от нуждите от индустриален газ на най-голямата икономика в Европа.

Сделката е много важна за Берлин, като има предвид опитите й да замени бившия дългосрочния си доставчик на газ Русия. Страната първо прекъсна, а след това и спря напълно доставките по тръбопровода "Северен поток" през 2022 г., което породи страховете за липса на достатъчно гориво за отопление на германски домове през последния зимен сезон.

Откакто Русия спря директните доставки на газ през август 2022 г., Норвегия е най-големият доставчик на природен газ за Германия. В момента тя предоставя приблизително 40%-50% от вноса на газ в Германия.

Детайли

Сделката за доставка обхваща включва 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от 1 януари 2024 г. до 2034 г. и носи опция за още пет години, с 29 милиарда кубически метра, се казва в съвместно изявление на двете компании, цитирано от Reuters.

При настоящите пазарни цени това e обем от около 50 милиарда евро, коментира Equinor, като според норвежката компания 10-те милиарда кубични метра годишно ще съставляват 12,5% от 80-те милиарда кубични метра газ, които компанията продава, половината от които идват от норвежкия държавен газ.

Securing Energy for Europe - Sefe беше национализирана от Берлин по време на енергийната криза на континента и заедно с Uniper, беше назначен да отговаря за осигуряването на доставките на газ в страната.

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

През първото тримесечие на 2022 г. Русия беше най-големият доставчик на газ за ЕС

Междувременно в началото на октомври Нидерландия спря производството от газовото находище Гронинген. Това е най-голямото находище на природен газ в Европа, а добивът от там продължава около 60 години и представлява 90% от газа, който се доставя на домакинствата в страната. Все пак остава отворена възможността за ограничено рестартиране, ако зимата е много студена.

Преди време властите на страната обявиха планове за затваряне на находището до 2030 година, заради риск от земетресения с нисък магнитуд. Но през юни дойде предложение за затварянето му.