Въвеждането на една всеобща минимална работна заплата може да коства много стотици хиляди работни места в областта на нископлатения труд. Това са резултатите от проучване, извършено от авторитетните Институт за икономически изследвания Хале и Ifo института в Дрезден възложено от WELT ONLINE.

„Инструментът на минималната работна заплата носи със себе си заплахата, че увеличението в заплащането на някои наемни работници ще бъде заплатено скъпо и прескъпо със загуба на работни места за мнозина други от получаващите най-малко".

По изчисленията на Йоахим Рагниц (IWH) и Марсел Тум (Ifo Дрезден) до 621.000 работни места ще бъдат засегнати от въвеждането на минимална работна заплата. Все пак в Германия ще има и печеливши от минималната ставка за труд.

При минимална ставка от € 6,50 макроикономистите считат, че ще бъдат изгубени близо 465.000 работни места, а при минимална заплата € 7,50 на час дори 621.000. При това Източна Германия ще бъде много по-силно засегната от Запада.

При €6,50 на изток ще са засегнати 4,4% (на Запад 2,3%) от всички трудови отношения или около 88.700 работни места (на Запад 376.000). При €7,50 на Изток ще бъдат засегнати 6,4% от заетите или 122.000, на Запад 3,0% или почти половин милион.

Обаче една значителна част от наемните работници ще се облагодетелства. При минимална ставка € 6,50 един милион и триста хиляди души ще печелят повече отколкото досега, а при €7.5 - 1,7 млн. работници. Покупателната сила на населението би се увеличила с 1,22 млрд. евро (респективно €1,78 млрд.).

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел след среща с представителите на германския профсъюз DGB даде своето Не за единната минимална работна заплата в Германия. „Още веднъж дадох да се разбере, че съм против закърпваща дупки, законова и неотчитаща отрасъла минимална работна заплата", казала е днес в Берлин първата дама на Германия.

Меркел също така е посочила, че ако партньорите се споразумеят за отраслово - специфично решение, политиците са готови да го подкрепят. Но канцлерът е предупредила за опасността от уравнивиловка, която също може да заплаши работните места.

Шефът на DGB Михаел Зомер е за въвеждане на една единна минимална работна заплата, която да постави значителна долна граница за дъмпинга на заплащането на труда.