Световните потоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще се надигнат частично от пандемичното дъно, достигнато миналата година и възстановят част от нанесените тежки загуби. Това показват данните от нов доклад на ООН, публикуван на 21 юни. Инвестициите ще нараснат с между 10 и 15%.

Преките чуждестранни инвестиции са намалели в световен мащаб с 35% през 2020 г. до 1 трилион долара. За сравнение, те са били в размер на 1,5 трилиона щатски долара през2019-а година. Причината е ясна - блокирането на огромна част от световния бизнес, заради пандемията, е забавило съществуващите инвестиционни проекти.

Спадът на инвестициите е най-силно изразен в развитите икономики, където ПЧИ през 2020 г. са се свили с цели 58%. В същото време преките чуждестранни инвестиции в развиващите се икономики са били относително устойчиви, намалявайки през 2020 г. с едва 8%.

ООН посочва, че в развиващите се страни броят на новите обявени проекти на зелено са намалели с 42%, а международните сделки за финансиране на проекти, които са важни за инфраструктурата, са се свили с 14%.

"Именно този вид инвестиции са от решаващо значение за производствения капацитет и развитието на инфраструктурата, която да доведе до устойчиво възстановяване", заяви изпълняващият дейността генерален секретар на UNCTAD Изабел Дюран.

През 2020-а година потоците на ПЧИ към Европа са намалели с цели 80%, докато тези към Северна Америка са спаднали двойно по-слабо - с около 40%. Единственият победител изглежда е Азия. Въпреки пандемията, инвестициите там са нараснали с 4%

Според Конференцията на ООН за търговия и развитие, глобалните потоци от преките чуждестранни инвестиции се очаква да нараснат до края на 2021-ва година с до 15%. За жалост, въпреки това все още сме далеч от края на кризата.