Най-голямата европейска икономика готви най-големия си експеримент, свързан със съвременния трудов пазар на страната. Германия все по-често и все по-сериозно обмисля въвеждане на 4-дневна работна седмица, съобщават световните агенции, цитирайки искането на профсъюза IG Metall.

В продължение на половин година десетки компании от различни браншове вече решиха да редуват четири дни работа с три дни почивки, а голям екип от специалисти ще наблюдава и документира данните и ще анализира резултатите.

Белгия въвежда официално 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Още една страна въвежда 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Защо нито бизнесът, нито синдикатите не са особено доволни?

Такива експерименти вече са правени в други страни, включително във Великобритания и изводите са, че обикновено съкратеното работно време води до по-добри резултати и по-голяма мотивираност сред служителите.

Снимка 583035

Източник: iStock Images

Възможно ли е обаче въвеждането на 4-дневна работна седмица на държавно ниво?

Сериозните преговори между синдикати, работодатели и правителство започват в средата на ноември. За момента повечето работодатели отхвърлят предложението.

Асоциацията на работодателите в Германия дори също така критикува предложението с тезата, че намаляването на работното време до исканата степен при пълно компенсиране на заплатите би означавало увеличение на почасовото заплащане с 8,6 %.

Ако към това се прибавят и исканите от IG Metall 8,5%, общата сума ще бъде 17,1 %. Това обаче би превишило капацитета на германската стоманодобивна промишленост и би представлявало екзистенциална заплаха за сектора.

Независимо от това дали предложението ще бъде прието на национално ниво и кога, засега е ясно, че пилотният пробен период, в който ще участват десетки германски фирми, ще се координира от консултантската компания Intraprenör.

Тя е работила по аналогични експерименти в САЩ, Австралия, Исландия и Великобритания.

В момента се провежда процедурата за селекция на предприятията, в които ще се изпробват ефектите от съкращаването на работната седмица. Поканата за кандидатстване е отворена, като идеята е да бъдат подбрани около 50 фирми с различни профили.

Резултатите от големия германски бизнес експеримент ще станат ясни догодина. И вероятно на базата на тях ще бъде по-сериозно обмислено и евентуалното приемане на по-малка работна седмица на национално ниво.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg