Един от най-скъпите градове в света Хонконг повиши минималната заплата на служителите, но това предизвика вълна от негативни реакции и то не без причина, защото увеличението е с 2,5 хонконгски долара или 32 цента на час.

Увеличението на минималната заплата беше обявено от правителството на Хонконг през януари и влезе в сила от 1 май - международния ден на труда.

След "увеличението" минималната заплата в Хонконг вече е 40 хонконгски долара на час - 7% увеличение от 37,50 хонконгски долара, пише Business Insider.

В реално изражение това така наречено увеличение не променя съществено финансовото състояние на хората с минимални заплати, тъй като процентът на инфлация в Хонконг от 2019 г. до 2022 г. е 7%.

Хонконг раздава 500 000 самолетни билети, за да пътувате до там

Един от най-богатите региони в света раздава 500 000 самолетни билети, за да пътувате до там

Билетите ще се раздават чрез три хонконгски превозвача

Увеличението на заплатите с 32 цента беше подложено на широка критика от страна на работнически групи, които твърдят, че това е крайно достатъчно в скъпия финансов център. През 2022 г. Хонконг беше най-скъпият град за живеене, според списъка на консултантската фирма Mercer за разходите за живот от над 200 града. И не само според тази класация.

Нищожното увеличение на заплатите тази година е "абсолютно неразумно и несправедливо" на фона на високата инфлация, коментира Кингсли Уонг, председател на федерацията на профсъюзите в Хонконг.

Прогноза: Цените на жилищата в Хонконг ще потънат с 25% през 2023-а

Прогноза: Цените на жилищата на един от най-скъпите пазари на имоти в света ще потънат с 25% през 2023-а

Намалява броят на потенциални купувачи

И в световен мащаб ситуацията не е по-лека. Много хора се изправят пред непосилни разходи за живот, на фона на растящата инфлация.

Много пенсионирани възрастни хора се включват отново в работната сила като обслужващ персонал за допълнителен доход например.