Румъния трябва да издаде работни визи за над 15 000 души от Бангладеш през лятото, но едва 10% от дошлите да работят са останали в страната. Високата инфлация и ниското заплащане доведе до масово напускане на чуждестранни работници, пише Romania Insider.

Подобна е ситуацията и с много от останалите чужденци, които работят от години в Румъния. Днес те все по-често заминават за страни като Германия и Португалия. Много румънци, предимно от строителния сектор, също напускат територията на румънската държава, търсейки по-добро заплащане в Западна Европа.

Самата Румъния затруднява работата на много работници, предимно от Бангладеш

Румъния е "малко недоволна" от работниците си от Бангладеш, според министъра на външните работи на Бангладеш АК Абдул Момен, цитиран от Profit.ro.

Едва неколцина от тях остават в страната след получаването на работна виза. Министърът добавя, че Румъния предпочита да набира служители чрез сътрудничество между правителството, защото се чувства "по-удобно" да набира хора по добре регулиран начин.

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Между януари и юли тази година в Румъния са открити близо 190 000 работни места, за които не е имало работна сила

Наскоро румънски консулски екип посети  Дака, за да улесни визовите процедури за граждани от Бангладеш. Миналото лято друга дипломатическа мисия предостави над 5400 работни визи на граждани на Бангладеш, които по традиция работят в Румъния.

На този фон около 860 граждани от Бангладеш са влезли незаконно в Германия, пътувайки от Румъния, според външния министър на Бангладеш. Те са били заловени и изпратени обратно в Бангладеш чрез Международната организация по миграция (МОМ).

"От Румъния отиват в други страни, като Германия и Португалия. Защо трябва да позволяваме на бангладешците да идват в Румъния, ако те не остават? Румъния не може да бъде трамплин към други страни", коментират ситуацията румънските власти.

Още през 2021 година румънското правителство одобри значително увеличение на броя на визите, които могат да бъдат предоставени на чуждестранни работници за 2022 година - 100 000. Същият брой е запазен и за 2023-а, тъй като румънските работодатели буквално се борят да намерят работници в редица сектори на икономиката.

Въпреки това чужденците представляват само 1,1% от общия брой на служителите в Румъния, като тези от страни извън ЕС, ЕИП или Швейцария представляват едва 0,84% от общия брой. Това показва анализ от 2021 година, изготвен от Profit .ro.

Бангладеш открива първата си дипломатическа мисия в Букурещ през 1975 година, но тя е затворена през 1995-а.

Румъния от своя страна закрива мисията си през 2000 година, но е открит нов консулски отдел в Дака, Бангладеш, за да се улесни набирането на персонал, необходим предимно за работа в метрото и магистралите в северната ни съседка.

Колко чуждестранни работници внася България?

Колко чуждестранни работници внася България?

И от кои държави идват те