Икономическият расетж в Европейския съюз се забавя рязко заради продължаващата криза на международните капиталови пазари и по-слабата щатска икономика, коментираха експерти от Европейската комисия днес.

Според актуализираните им прогнози, растежът на европейската икономика във формата ЕС-27 ще се забави до 2% през 2008 г., от предварително очакваните 2.4%. За 15-те странни, които членуват в Еврозоната, растежът на БВП през тази година се очаква да се забави до 1.8% от 2.2%.

Европейската комисия на няколко пъти предупреждаваше, че икономиката на ЕС намалява активността си, но според днешните негативни прогнози, излиза че най-страшното вече се случва. Според икономическите експерти от ЕК, последно изнесените данни може да се ревизират още веднъж надолу, тъй като рисковете продължават да бъдат високи.

„Хаосът по световните пазари, очакванията за икономическа криза в САЩ и рекордно скъпите горива и суровини, ще ни ударят едновременно", коментират днес експерти.

Прогнозите за инфлацията в Еврозната са ревизирани нагоре до 2.6% от предварителните очаквания за 2.1%. Според европейските политици, това се дължи на по-високите цени на хранителните стоки и горивата. Забавящата се икономика и много висока инфлация, усложняват до крайност работата на Европейската централна банка.

Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише запази лихвеното ниво на 4% по време на предишното заседание и отново постави високата инфлация като приоритет номер едно. В пълна противоположност се намира американският Федерален резерв, който съкращава рязко лихвеното ниво, за да стабилизира икономическия растеж с риск да увеличи ценовия натиск.