Канада успя да избегне забавянето на икономическата експанзия, което засегна останалите развитие икономики миналата година. Една от основните причини е имиграцията, пише The Wall Street Journal.

В дългосрочен план икономическият растеж има два източика: разширение на работната сила и подобрена продуктивност. Когато повече хора работят, те произвеждат повече стоки и услуги, печелят повече и харчат повече, създавайки по-голямо търсене за повече работници.

През последните години Канада може да благодари за сравнително солидния си темп на растеж на увеличения брой работници, а не на ръст на продуктивността, която стагнира.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) броят на работещите в Канада расте с 2% миналата година, по-бързо от САЩ и Япония - единствените други две държави, за които има данни за 2019 г. Голяма част от експанзията се дължи на ръст на населението като цяло. 80% от него пък идва от имиграция.

Растящият брой живеещи и работещи в Канада подкрепи растежа на потребителските разходи, както и възстановяване на продажбите на жилища и техните цени. Това помогна на Канада да превъзмогне значителното забавяне в търговията, слабите бизнес инвестиции и охлаждащата се световна икономика.

"Без бум на имиграцията, икономиката на Канада щеше да бъде загубена", смята Дейвид Роузенберг, главен икономист в Rosenberg Research and Associates в Торонто.

Канада се радва на сравнително висок растеж на населението - средно с по 1% от началото на века. Той се покачи, след като правителството на Трюдо увеличи квотите през 2016 г., и през 2018 г. растежът достига 1,4% - най-бързото ниво сред държавите от Г7. Данните за 2019 г. все още не са напълно готови, но канадското правителство изчислява, че увеличението е в рамките на 1,5%.

През 2019 г. Канада, която има население от 38 млн., е приела 340 хил. нови постоянни жители, при 270 хил. през 2015 г. Страната е издала и около 810 хил. разрешения за пребиваване на международни студенти и временни работници, при 470 хил. преди четири години.Икономистите казват, че именно това е помогнало на канадската икономика да нарасне с 1,5% през 2019 г., вторият най-добър темп на растеж в Г7 след САЩ.

По-високите нива на имиграция, разрешени от правителството на Трюдо, се равняват на намаляване на лихвите с между 0,25 пр. п. и 0,5 пр. п., според икономистът Дерек Холт от Bank of Nova Scotia.За сравнение, в Германия растежът бе едва 0,5%, а в цялата еврозона - 1,2%. Все пак Канада също забавя темп. От 2010 г. до 2018 г. средният годишен растеж на БВП бе 2,2%.

През октомври 2018 г. централната банка задържа основната лихва на 1,75% - сред най-високите нива в развитите икономики. Много анализатори смятат, че расте възможността за намаление тази година.

Един начин, по който растежът на населението подкрепя икономиката, е чрез пазара на жилища. Цените им растат отново в Торонто и околната област и се стабилизираха във Ванкувър, след като нови правила за ипотеките натежаха над цените и продажбите през 2018 г. и в началото на 2019 г.

Икономистите посочват, че Канада има добре създадена система, която дава предимство на имигрантите, които могат да си намерят работа и базирана на критерии, като образование, език и дали вече имат предложение за работа.