Икономиката на Сингапур навлезе в техническа рецесия, след като се сви с 41,2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, показват предварителни оценки на Министерството на търговията и индустрията, цитирани от CNBC.

Икономическите щети, нанесени от пандемията през второто тримесечие, се оказват по-големи, отколкото анализаторите очакваха. Икономисти прогнозираха свиване на южноазиатската икономика от 37,4% спрямо предходното тримесечие. Спрямо година по-рано, БВП на Сингапур спада с 12,6%. През първото тримесечие на 2020 г. икономиката се сви с 3,3%.

Очаквано, спадът през периода април-юни се дължи на мерките срещу пандемията. Те влязоха в сила за първи път в началото на четвъртия месец и затвориха голяма част от бизнеса, както и училищата. В началото на юни започна постепенното премахване на мерките. Ограниченията нанесоха удар по вътрешното потребление в момент, в който външното търсене се срина.

През периода производството все пак расте с 2,5% на годишна база. Строителството обаче се срина с 54,7%, а сектор услуги записа свиване от 13,6%.

Правителството прогнозира, че през 2020 г. икономиката на града-държава ще се свие с между 4% и 7% - въпреки четирите пакета стимули на обща стойност $70,4 млрд.