Размерът на брутния вътрешен продукт на Щатите достигна 20,5 трилиона долара през миналата година. Казано по друг начин икономика номер 1 в света е произвела стоки и услуги на тази стойност.

Тази сума изглежда впечатляващо като се има предвид, че цялата световна икономика се изчислява на 80 трилиона долара. И все пак е трудно човек да си представи колко много е това.

От онлайн платформата HowMuch са се опитали да помогнат в тази посока, като са представили икономиките на отделните щати и са ги сравнили с тези на цели държави. За целта те са използвали данните от Бюрото за икономически анализи към американското министерство на търговията и статистиката за БВП на отделните страни на Международния валутен фонд.

Най-големият щат според размера на БВП е Калифорния - с 2,97 трилиона долара. Това не само го поставя редом до една от водещите икономики на Стария континент в лицето на Великобритания, която е изчислявана на 2,81 трилиона долара, но и го прави петата най-голяма икономика в глобален мащаб.

На второ място в това отношение е Тексас, където са позиционирани едни от големите гиганти в добива на петрол. Неговият БВП е в размер на 1,78 трилиона долара или малко по-голям от съседката на САЩ Канада, чиято икономика се изчислява на 1,73 трилиона долара.

Трети е Ню Йорк с икономика от 1,70 трилиона долара, която е малко по-голяма от тази на Южна Корея.

Десетата най-голяма икономика има Масачузетс и неговият БВП е равен на този на икономика номер 1 в Централна и Източна Европа. Тя се изчислява на 577 милиарда долара, а тази на Полша - на 550 милиарда долара.

Дори и щатът с най-малка икономика има по-голямо БВП от редица държави. В случая Вермонт се представя с 34 милиарда долара в сравнение със Судан, който е с 33 милиарда долара.

Снимка 412467