Саудитска Арабия повтори грешката, която направи през ноември 2014 г., като увеличи производството на петрол по време на срива на цената. Тогава, това доведе до депресия в петролната индустрия. Този път това може да е преломната точка за глобална икономическа депресия, пише Oilprice.

На 7 март дискусиите между Саудитска Арабия и Русия приключиха без споразумение за намаляване на производството. Един ден след срещата Саудитска Арабия обяви намаляване на цените на петрола и намерението си да засили производството. Следващият ден станахме свидетели на най-големия еднодневен спад в цените.

Сривът на петролните цени се ускорява

Сривът на петролните цени се ускорява

Сутринта Brent се търгува по $32,04, а WTI - по $30,50 за барел

Нещата не изглеждаха добре за цените на петрола и преди това. Те достигнаха връх в началото на януари с убийството на иранския генерал Солеймани, обявяването на търговско споразумение между САЩ и Китай и намаляване на производството на OPEC +. Ценовото рали беше обречено, защото се основаваше на настроения, а не на пазарни основи.

Тогава огнището на коронавирус стана публично достояние и намали цените на петрола. Понижаването им на саудитските пазари през март, засили и срива на световните пазари.

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Възможни са още драстични спадове

Защо се случи това?

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман постави ултиматум на руския президент Владимир Путин, да намали производството на петрол. Путин го игнорира. Салман намали цените и обяви увеличение на производството.

Събитията от изминалата седмица бяха аксиоматичен отговор на Саудитска Арабия, която е действала и преди по този начин. Между 1981 и 1985 г. саудитците намалиха производството си с 6,8 mmb / d с надеждата да спрат спада на цените на петрола пред новите доставки от Северно море, Сибир и Мексико. Тогавашният крал Фадх уволни министъра на петрола Ахмед Ямани, намали цените и увеличи производството.

През 2014 г. световните цени на петрола отново претърпяха срив. Саудитският министър на петрола Али ал Наими поиска Русия да се присъедини към ОПЕК за съкращаване на производството. Русия отказа. Саудитска Арабия намали цените и увеличи производството.

Исторически спад: Търсенето на петрол върви към най-драматичното си свиване досега

Исторически спад: Търсенето на петрол върви към най-драматичното си свиване досега

Анализатори смятат, че намалението в доставките може да е рекордно през 2020-а

Водещият принцип на саудитската петролна стратегия през последните три десетилетия е никога повече да не направи грешката, която направи, като съкрати производството в началото на 80-те години, пише авторът на материала.

Глобална депресия?

Продължителното прекъсване на икономическата активност, особено в Съединените щати и Китай, прави глобалната депресия практически неизбежна.

По-голямата част от енергията в света идва от петрола. Настоящата девалвация на петрола ще се разпространи в други стоки.

Ще има изоставане между намаляващите цени и търсенето и съответното намаляване на производството. Междувременно запасите ще се увеличат и някои очакват, че до лятото капацитетът на световния склад ще бъде изчерпан.

Изглежда малко вероятно да ограничим разпространението на вируса преди втората половина на 2020 г. Ето защо се очаква икономическа депресия и цени на петрола от 20 долара или дори по-ниски от това.