Световното потребление на петрол върви рязко надолу и е изправено пред риска от най-големия годишен спад в историята, след като повече и повече държави предприемат безпрецедентни мерки в борбата с епидемията от коронавирус.

Забраните за пътувания, работата вкъщи, прекъснатите ваканции и нарушените вериги за доставки означават ограничено търсене на суровината. Компаниите свиват бизнеса си, а търсенето на петрол, което вече е засегнато от решението на Китай да "затвори" част от икономиката си, продължава своето свободно падане, пише Bloomberg.

В резултат на това търговци, консултанти и ръководители на хедж фондове намалиха прогнозата си за представянето на суровината през 2020 година. Нарастващите опасения сред експертите са, че доставките на петрол, които през миналата година бяха средно малко над 100 милиона барела на ден, може лесно да надминат срива по време на Голямата депресия, когато търсенето намаля с 1 милион барела дневно.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Нещо повече - анализаторите смятат, че спадът през настоящата година може да изпревари и този по време на втората петролна криза през 1980 година, когато доставките намаляха с 2,65 милиона барела на ден.

"Тази глобална пандемия е нещо, което светът не е виждал от 1918 година", посочва Пиер Андуранд, който управлява хедж фонда Audurand Capital Management. "Не виждам как настоящият спад в търсенето да не повтори този, който видяхме по време на световната финансова криза", смята той.

Цените на суровината се свиха с повече от 50% от началото на годината, като ценовата война между Саудитска Арабия и Русия оказа допълнителен натиск след разразяването на епидемията. На 9 март сортът Brent намаля с над 20%, което беше най-големият дневен спад от 1991 година насам по време на войната в Персийския залив.

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Цената на петрола ще пада, докато Русия или Саудитска Арабия не изпитат "болка"

Възможни са още драстични спадове

Някои по-песимистично настроени експерти смятат, че цените могат да паднат драстично до под 10 долара на барел, както от годините на войната между Саудитска Арабия и Венецуела между 1997 и 1999 година.

"Никога не сме виждали такова нещо да се случва с търсенето досега. С всеки изминал ден то се влошава", посочва главният икономист на Trafigura Group Саад Рахим.

Според Goldman Sachs, която управлява една от най-големите компании за търговия на суровини на "Уолстрийт", търсенето на петрол може да се свие с над 4 милиона барела дневно за периода февруари-април. Други инвеститори допускат и по-значителен спад в краткосрочен план. По думите на Пиер Андуранд загубите може да достигнат 10 милиона барела дневно през настоящото тримесечие.

Петролният пазар е изправен пред най-големия риск от Голямата рецесия насам

Петролният пазар е изправен пред най-големия риск от Голямата рецесия насам

Повече фалити на компании от индустрията са неизбежни, смятат експерти