Спирането на интернет струва на Индия 2,8 милиарда долара, което поставя азиатската държава първа в списъка от 21 държави, които ограничават достъпа на гражданите до мрежата през 2020 г., предава Bloomberg.

Загубите представляват около три четвърти от загубените 4 милиарда долара в световен мащаб от ограниченията на интернет. Загубите са повече от двойни в сравнение с 2019 г., показва доклад на британска изследователска група за дигитална защита.

Някои държави, за които е известно, че ограничават достъпа до интернет или цензурират съдържание - като Китай и Северна Корея, не са включени в доклада, защото анализаторите разчитат на публично достъпна информация.

С 8 927 часа ограничения по отношение на мрежата, Индия се нарежда на първо място сред държавите. Ограниченията, които първоначално са наложени през 2019 г., продължиха през 2020 г., според доклада за глобалните разходи за спиране на интернет, публикуван от Top10 VPN.

Ограниченията на Интернет в щата Кашмир - където правителството отмени специалния автономен статут на единствения щат с мнозинство от мюсюлмани в страната - засегнаха достъпа до лекарства, предприятия и училища, въпреки облекчаването на 7-месечната карантина, се казва в доклада.

Загубите от прекъсвания на интернет се изчисляват с помощта на определени индикатори, включително от Световната банка, Международния съюз по далекосъобщения и базирания в Делхи Социален център за свобода на правото. В изчисленията се включва и спирането на социалните медии.

Втората най-пострадала държава е Беларус с 336,4 милиона долара загубени за 218 часа ограничения в интернет, засягащи 7,9 милиона души, на фона на протестите след противоречиви президентски избори. По време на периода на ограниченията, според доклада има 650% скок в търсенето на частни мрежи в Беларус.

Мианмар е наложила ограничения за 5160 часа през 2020 г. Йемен загуби 237 милиона долара за 912 часа прекъсвания в интернет.

Ограниченията на интернет засягат общо 268 милиона души по света, според доклада. Около 42% от тях са свързани с допълнителни нарушения на правата на човека, включително ограничения на свободата, намеса в изборите и нарушения на свободата на словото и печата.