Инфлацията в Еврозоната през октомври се очаква да възлезе на 1.6%. Прогнозата е на Eurostat, Статистическата комисия на Европейската общност.

Инфлационното равнище през септември бе 1.7%. Еврозоната включва страните Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Португалия и Финландия.

Инфлацията в еврозоната се измерва чрез индекс на потребителските цени, изготвен от Паричния Съюз. За да състави прогнозата, Евростат използва предварителна информация за текущите цени на отделните държави, както и предварителна информация за цената на енергията.

Понижението, което се наблюдава през последните няколко месеца, е свързано най-вече със световните цени на горивата. Инфлацията например през май е била 2.5%. Тенденцията напълно се съгласува с политиката на ЕЦБ, която търси удържане на инфлацията в рамките на 2%.

Индексът на икономическото доверие сред предприемачите и потребителите в Еврозоната е достигнал най-високата стойност за последните пет години: 110.3 пункта спрямо 109.3 в предходния месец.

В същото време ЕЦБ не изключва, че сегашното снижение на инфлацията е само временно явление. Експерти, цитирани от ИТАР - ТАСС очакват възобновяване на ръста на инфлацията в края на текущата година.