Сривът в цените на петрола понижи инвестициите в сектора до най-ниското ниво за последните 30 години. Капиталовите разходи в глобалния добив на черно злато се очаква да паднат с още 17% през тази година, след като през 2015 г. се свиха с 24%, прогнозират от Международната агенция по енергетика (IEA).

По този начин за първи път от 1986 г. вложенията в индустрията ще запазят намаляващата си тенденция за две последователни години. Експертите от агенцията предупреждават, че проблемите в петролния сектор може да се предадат надолу по веригата и да засегнат потребителите.

“Лесно е потребителите да бъдат заблудени от удовлетворението от високите запаси и ниските цени днес. Историческите съкращения на инвестициите обаче повишават шансовете за неприятни изненади в не много далечното бъдеще”, обясняват от IEA.

Петролът вече е толкова евтин, че дори и пиратите не го крадат

Петролът вече е толкова евтин, че дори и пиратите не го крадат

Пиратството в района на Гвинейския залив бележи значителен спад

През последните 18 месеца цените на петрола са изгубили 70% от стойността си, въпреки че през последните дни се стабилизираха.

Според агенцията тази година добивът на суровината ще продължи да превъзхожда значително търсенето. През 2017 г. обаче експертите очакват по-добър баланс между търсенето и предлагането на пазара.

Прогнозите за тази година са, че производството на петрол в САЩ ще намалее сериозно тази и следващата година. Едва през 2021 г. индустрията там ще успее да се стабилизира и да достигне ново рекордно ниво от 14,2 милиона барела на ден, допълват от CNN Money.

Междувременно след отпадането на санкциите срещу Иран се очаква в следващите пет години страната да продължи да увеличава добива си. До 2021 г. капацитетът й ще бъде 3,94 милиона барела на ден. В момента той е под 3 милиона барела.