Година след създаването на сложната и крехка коалиция в Рим, италианката консервативна "Лига" и антисистемната "5 звезди" спорят по почти всички параграфи от инфраструктура и имиграция до регулация върху проституцията. Има едно нещо, за което и две партии обаче са съгласни: затварянето на магазините в неделя, пише Bloomberg.

През април парламентът започна да обсъжда закон, чиято цел е "да върне уикендите на семействата". "5 звезди" иска затварянето на магазините 45 недели в годината. "Лига" предлага по-умерен проект, в който отпадат рестрикциите в седмиците преди Коледа и други големи празници. Но и двете партии твърдят, законопроектът ще върне отдавнашни традиции като неделния обяд у дома, давайки на работниците нужната им почивка.

Двете партии се качиха на власт, събирайки подкрепата на групи с много малко общо: про-бизнес настроените италианци в северните части и младите, често безработни, италианци на юг.

Какво делят двете групи? И двете ще пострадат от затварянето на магазините в неделя, според Istituto Cattaneo. Предложението на "5 звезди" ще свие икономиката с 0,5 процента (€9,4 милиарда) и ще струва поне 150 000 работни места, изчислява института. Както и ще намали данъчните приходи с €2 милиарда, подкопавайки опита да правителството да върне икономиката към растеж и да намали безработицата, която в момента е 11 процента.

Освен в Германия, която изисква повечето магазини да не отварят в неделя, повечето европейци могат да пазаруват всеки ден от седмицата. Унгария се опита да въведе подобен закон през 2015 г., но се отказа година по-късно. Полша нареди на магазините да не отварят две недели в месеца, а от следващата година забраната трябваше да стане целогодишна. В момента идеята обаче е под въпрос заради разбунтуването на бизнеса.

Италия дълги години осъмваше в неделя със затворени магазини, но през 2011 г. правителството премахна забраната, за да помогне на компаниите по време на кризата.

Сега Рим обсъжда предложенията, като най-голяма подкрепа засега има вариант, в който магазините ще са затворени 26 недели в година плюс на празници.

Все още обаче много въпроси стоят отворени: дали забраната ще важи и за по-малките магазини, дали пазаруването ще бъде позволено в исторически центрове на градовете, дали през лятото забраната няма да важи за летните курорти, а през зимата - за зимните?

Една източноевропейска страна забрани пазаруването в неделя

Една източноевропейска страна забрани пазаруването в неделя

Консеративните избиратели подкрепят мярката