Китайският износ на редкоземни метали за САЩ отбеляза неочакван ръст за месец юли. Доставките на ценните елементи са се увеличили с 26% спрямо същия период на миналата година, въпреки опасенията, че Пекин ще преустанови износа им за Щатите изцяло.

Изнесеното количество е стигнало до 447 тона миналия месец, сочат данни на Главната митническа администрация, цитирани от CNBC. За сравнение през юни то е било 414 тона и 356 тона през юли 2018 година.

Китай е най-големият производител на редки земни метали, които са широко използвани в производството на медицинско оборудване и електрониката, както и в отбраната. Очакванията бяха Китай да ограничи доставките на ценните материали за САЩ, но засега не са предприети официални действия това да се случи.

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Те се използват в електрониката, електромобилите, военната техника

В допълнение към митата от 75 милиарда долара за американски стоки, Китай прие и такива на стойност 5% върху постоянния американски внос на редкоземни метали. Този ход на азиатската държава е изненадващ, тъй като за първата половина на 2019 година Щатите са внесли едва 4 тона от ценните елементи. Митата включват 11 други редкоземни метала.

Такъв ключов елемент за САЩ е лантанът, който се използва в нефтопреработвателната индустрия. Износът на лантанов оксид и стигнал до 966 тона през юли, което е двойно повече от 433 тона през юни и 440 тона през юли 2018 година.

Изнесеният лантанов карбонат е бил 119 тона, с тон по-малко от количеството за юли и с 71,9% по-малко спрямо година по-рано.

Общият износ на китайски редкоземни метали се е увеличил с 32,2% за юли спрямо предходния месец, което е най-високото ниво от рекордното количество доставки през декември.

Пекин се готви да използва редкоземните материали в спора срещу САЩ

Пекин се готви да използва редкоземните материали в спора срещу САЩ

Американците разчитат за 80% от доставките на страната