Често милионери, които купуват златни визи във Великобритания, са обвинявани, че по този начин се опитват да перат пари.

Тъй като тази практика става все по-често срещана и започна да привлича вниманието на политиците на Острова, депутатът от Лейбъристката партия Маргарет Ходж призова  визата за инвеститори, носеща името Tier 1 или наричана още "златна виза", да бъде отменена, пише Forbes.

Тя позволява на чуждестранен гражданин да се установи в страната, ако инвестира 2 милиона паунда или 2,4 милиона долара там. Разследвания на британските медии Channel 4 и The Sunday Times обаче е открило злоупотреби с тази практика. Те показват, че няколко консултантски фирми по имиграционни въпроси помагат на съмнителни лица да получат гражданство по тази схема.

Според имиграционните експерти има много по-лесен начин, който позволява нелегални финансови средства да влязат в Европа и съответно в Обединеното кралство.

"Ако лицето е замесено в нечестни практики, то трябва да стои настрана от тези имиграционни програми за инвеститори, защото за участниците в тях има много стриктни проверки", заявява Крис Кейлин, която е президент на една от най-големите агенции, консултиращи чужденци как да получат британско гражданство.

По думите на Кейли вместо да се опитва да получи виза, чуждестранният гражданин може да си избере една от многото други възможности, които предлага Европейският съюз.

Той обяснява, че една от тях е, като въпросното лице основе компания в страна от ЕС и получи разрешение за работа. Друг вариант е като фалшифицира акта си за раждане и така получи паспорт, който му гарантира достъп до страните в Шенген.

Броят на отпусканите златни визи за страни в ЕС е приблизително между 700 и 1000 на година, което представлява 0,1% от общо всички чужденци, получили европейско гражданство.

"Европейският съюз отпуска около 1 милион визи на година. Повечето са законни, но десетки хиляди не са и това е основният проблем за Европа. Такива случаи означават, че проверките са ограничени и че има сериозно предизвикателство пред сигурността на блока", посочва Кейлин.

Основно граждани от Мароко, Албания, Индия и Турция са били кандидатите за виза, които не са от ЕС според информация на Европейската комисия. За сравнение кандидатите за златна виза във Великобритания са предимно от Китай. Голяма част от желаещите да получат виза идват също от Русия и САЩ.

Въпреки мерките, които британските власти твърдят, че са предприели за ограничаването на тази практика в страната, те не елиминират възможността за измама в процеса на получаване на виза. Неправителствената организация за борба с корупцията Transparency International съобщава, че е открила фирми или отделни лица, които са предлагали съзнателно или несъзнателно услуги за получаване на виза на съмнителни "високорискови" кандидати през 2015 година. Организацията е установила, че 3000 чуждестранни граждани и техните семейства са се възползвали от визата Tier1, като за тях не са направени никакви проверки на източника на парите им или ако е имало такива, те не са били обстойни.

Някои притежатели на златна виза са участвали в корупционни схеми и се борят със закона на Острова, който изисква те да обяснят и представят доказателства за произхода на своите финанси. 

Според Националната агенция по престъпността около 100 милиарда паунда нечисти пари преминават през или се перат във Великобритания всяка година. По данни на Европол 200 милиарда евро или 220 милиарда долара нелегални финансови средства преминават през границите на ЕС за една година.