През последната година САЩ увеличиха производството на природен газ. Имат и планове за разработване на още няколко съоръжения за втечнен природен газ в южната част на страната. На хоризонта обаче има и друга сила, с големи газови амбиции - това е Канада, която работи върху ново огромно съоръжение за износ на LNG. Страната отдавна планира да стане износител на втечнен природен газ и благодарение на новото развитие амбициите й са все по-ясни. Тя изглежда има потенциала да поддържа господството на Северна Америка в глобалната газова индустрия, пише Oilprice.

От петролната индустрия в Канада отдавна настояват за изграждането на съоръжение за износ на LNG. Секторът иска да се гарантира позицията на страната на световния енергиен пазар и в това има логика. Все пак търсенето на суров петрол, особено въглеродно-интензивните петролни пясъци в Канада, започва да намалява.

Много страни се отказват от доставките на руски газ, кoeto също отвори вратата за алтернативни производители и износители. Главният изпълнителен директор на канадската петролна компания Enbridge Грег Ебел смята, че природният газ е критичен компонент в много региони по света. "Все повече и повече хора искат качествен начин на живот и това означава евтина, достъпна, сигурна енергия. Неизбежно е - още десетилетия това ще включва природен газ и петрол", смята експертът.

Канада петият най-голям производител на петрол и природен газ в света. Производството на газ се е увеличило през последното десетилетие. Прогнозира се, че обемът на продажбите на газ в страната ще нарасне до сериозно до 2030 г.

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Търговията се превърна в проблем за Германия, която изрично заяви, че няма да търгува с газ от страната

Експортният пазар на Кнада обаче изглежда изостава от другите страни производителки на газ. Според шефа на Enbridge канадският газ може да замени въглищата, използвани в други страни, за да помогне за намаляване на емисиите.

Нещо повече - Канада иска да се превърне в основен износител на LNG през следващите години. Съвместното предприятие на Shell, PETRONAS, PetroChina, Mitsubishi Corporation и Korea Gas Corporation - LNG Canada разработва първото съоръжение за износ на LNG в Канада в Британска Колумбия. През юни LNG Canada обяви, че строителството на проекта е завършено на над 80% и се подготвя да започне работа. Очаква се да има производствен капацитет от 14 милиона тона годишно, с потенциал за още разширяване.

Съоръжението в завършен вид ще включва производство на втечнен природен газ, морски терминал с капацитет за два кораба за втечнен природен газ, док и товарни линии за втечнен природен газ, както и единици за обработка на втечнен природен газ, резервоари за съхранение, релсов двор, съоръжение за пречистване на вода и т.н.

Очаква се да доставките да започнат през 2025 г., след което трябва да се удвои годишният капацитет до 28 милиона тона.

Проектът първоначално е бил планиран като начин за транспортиране на големи количества метан от Канада до Азия. След началото на руско-украинската война и бързането да се намерят алтернативни доставки на газ, той се разви по друг начин. В момента съоръжението се разработва, за да има две единици за преобразуване на метан в течна форма за корабоплаване.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар

По отношение на консумацията, се очаква да се захранва от хидроенергия, за да задвижва турбините, които охлаждат газа до течна форма, с цел намаляване на въглеродните емисии.

Изграждането на първото съоръжение за износ на втечнен природен газ в Канада може да допринесе за бързото развитие на капацитета за природен газ в САЩ. През последната година няколко петролни и газови компании обявиха нови проекти за втечнен природен газ, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страната и осигуряване на нова верига за доставки след войната на Русия и Украйна и последващите санкции върху руската енергетика.

И все пак САЩ получиха доста критики за за одобряването на толкова проекти за втечнен природен газ, което може да донесе за производството на дългосрочни въглеродни емисии.

Въпреки, че има голяма еуфория около изграждането на първия експортен терминал в Канада, новият газов проект поставя под въпрос някои от ангажиментите на Канада по отношение на климата, с риск от стимулиране на по-дългосрочна зависимост от изкопаеми горива и то имайки предвид, че разширяването на съоръжението може да се осъществи през следващото десетилетие.