Когато американските санкции накараха западните банки да си изискат над $200 милиона заеми от автомобилния производител на Олег Дерипаска, руският олигарх се обърна към един спасител с дълбоки джобове, който да му помогне: Кремъл.

Автомобилният производител GAZ на Дерипаска получи няколко заема от руски държавни банки, включително VTB Bank и Sberbank, за да изплати кредитите на западните кредитори. Днес той посочва, че компанията няма заеми от запада, но дългът ѝ към руската държава набъбва до $1,4 милиарда, пише The Wall Street Journal.

"В крайна сметка има кредитодател от последна инстанция и инвеститор от последна инстация", казва той в интервю за изданието.

Промяната е част от промяната в руската икономика, която се забърза, след като Запада започна да налага санкции на Москва през 2014 г., след като страната анексира Кримския полуостров.

Някогашната алуминиева компания на Дерипаска - United Co. Rusal PLC - попадна в черния списък, заедно с GAZ, през миналата година. Министерство на финансите на САЩ казва, че те са имали поддържаща роля в зловредните активности на Русия в чужбина.

Санкциите над Rusal бяха повдигнати в крайна сметка, но Дерипаска, готвейки се за ефектите от санкциите върху продажбите на GAZ, заявява, че ръководството на автомобилния производител е поискало подкрепа от държавата в размер на 30 милиарда рубли (над $450 милиона). Ако Кремъл одобри подобен трансфер, това ще даде на Русия нов и значителен дял в една от най-конкурентните автомобилни компании в страната.

Самият Дерипаска отрича обвиненията за ролята му в руската външна политика и отхвърля твърденията, че е участвал в опити на Русия да повлияе върху изборите за държавен глава на Съединените американски щати през 2016 година.

Западните банки вече странят от руски корпорации заради усложненията. Това хвърли компаниите в страната по-близо до местните банки - най-големите, от които, са държавни.

Дори и големите държавни компании, които не са в списъка със санкции, се включват в тази тенденция и започват да се обръщат за финансиране към местни институции, вместо към големите международни банки, казва Уилям Джаксън, икономист в Capital Economics. "Санкциите забързаха растежа на ролята на държавата в руската икономика", заяви той.

От всички банкови заеми в Русия през миналата година, 70 процента са отпуснати от държавни банки. През 2016 г. този дял бе 64 процента, по данни на Fitch. 10-те най-големи частни банки в Русия вече имат пазарен дял от едва 11 процента, при 17 процента през 2016 г. Финансирането на държавни банки от правителството се удвоява до 8,44 милиарда рубли през 2018 г.

Увеличаващият се дял на държавата в икономиката представлява обръщане на тенденцията от ерата на приватизация през 90-те години, която трябваше да разруши контрола на държавната машина върху бизнеса.

Според Дерипаска, растящият дял на правителството в икономиката чрез заеми и кредитни линии е "мека национализация". "Ние сме частна група, работим на пазара и всяка държавна субсидия не е безплатна", посочва той.

Дерипаска далеч не е единственият, който търси подкрепа от държавата. Още шест руски бизнесмена попаднаха в санкциите, включително Виктор Векселберг. Холдинговата му компания Renova Group поиска почти $900 милиона от държавните банки, за да може да върне кредитите на западните банки.

В отбранителния сектор все повече компании, попаднали в черните списъци, са изкупувани от държавната Rostec.