Голямата рецесия трябваше да сложи край на икономическия бум, който направи богатите по-богати и остави останалите в прахта. Всеки смяташе тогава, че всички банкери от Уолстрийт и останалите богаташи ще пострадат най-много - общо взето повторение на Голямата депресия, която изтри огромното неравенство през 20-те години на миналия век.

Но това не се случи - даже по-скоро станахме свидетели на точно обратното, пише Bloomberg.

Изследване на Allianz от миналата година разкри, че между 2010 и 2017 г. разликата между богатството на най-заможните и най-бедните расте с четвъртия най-висок темп - след България, Словения и Нова Зеландия.

Неравенството в България е най-високо в ЕС и продължава да се увеличава

Неравенството в България е най-високо в ЕС и продължава да се увеличава

Най-богатите 20% получават с 8,2 пъти повече от най-бедната една пета от населението

Резултатът е странен. Икономическите спадове обикновено изравняват ситуацията по съвсем разбираеми причини: когато се унищожава богаство тези, които го имат, са най-засегнати. Затова сега е и изключително важно да разберем защо през 2008 г. това не се случи. Настоящата експанзия в САЩ е на ръба да се превърне в най-дългата в историята, а някои индикатори вече сигнализират, че следващата криза не е далеч.

Ако техниките за борба с рецесията, използвани през последното десетилетие, са виновни за растящото неравенство, централните банки се нуждат от нови инструменти. А доказателствата, че точно това се случва, се увеличават.

Акции за всички? Или как това ще реши проблема с неравенството

Акции за всички? Или как това ще реши проблема с неравенството

Новата индустриална революция трябва да дойде с нови радикални икономически мерки

Нов доклад на икономистите Ърнест Лиу, Атиф Миан и Амир Суфи подсказва, че именно Федералният резерв е виновен за ситуацията. Ниските лихви, особено когато са близко до нула, увеличават неравенството. Заключението не е изненадващо. Ниските лихви подкрепят пазара на акции и цените на други активи, а в същото време намаляват възвръщаемостта на хората с малко спестявания. 90 процента от богатството на фондовия пазар в САЩ се притежава от най-богатите 10 процента.

Но същите икономисти твърдят, че не това е най-важната причина. Богатите имат по-голям достъп до заемни средства по време на криза.

Разбира се, имаме причини да сме скептични. Ниските лихви по време на Голямата депресия не спряха икономическото изравняване. Нещо повече - оттогава насам все повече хора притежават акции.

Каквото и да прави Фед сега, ясно е, че инструментите трябва да бъдат сменени. Още едно забавяне, което ще направи богатите още по-богати, а останалите не ще навреди и на доверието в банката, и в това на правителството.

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Капитализмът трябва да бъде преосмислен и да премине през реформа, тъй като не произвежда достатъчно възможности за повечето американци, а създава огромна пропаст в приходите, която може да запали конфликт