100 долара за барел беше "новото нормално" на нефтения пазар, когато Русия нахлу в Украйна в началото на 2022 г. Близо 2 години по-късно в Близкия Изток се води война, екстремисти стрелят с ракети по танкери в Червено море и все пак... цените са по-ниски от тези в началото на войната между Москва и Киев. Защо?

Отговорът е свързан преди всичко с глобалното търсене, пише CNN в свой материал.

Европа рязко увеличи покупките на петрол

Европа рязко увеличи покупките на петрол

Какви са причините за това

Според нов доклад на Международната енергийна агенция то ще се забави до 1,2 млн. барела на ден през 2024 г. при цели 2,3 млн. през 2023 г. Това е процес, който започна още през миналата година. "Фазата на експанзивен растеж след пандемията в голяма степен е приключила", заявиха от агенцията.

Според някои икономисти, обаче, даже този растеж реално не е оправдал очакванията. Най-добре това се вижда в Китай. Всички очакваха да видят умопомрачително оттласкване през 2023 г. след края на противоепидемичните мерки, но вместо това настъпи имотна криза, хората спряха да харчат, а младежката безработица скочи.

На фона на бързо влошаваща се демографска ситуация, някои икономисти прогнозират десетилетия на стагнация.

Пазарите на петрол не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви

Пазарите на петрол не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви

В момента суровият петрол WTI се търгува за 73,4 долара за барел

Другите големи икономики също имат проблеми. Великобритания влезе в рецесия с 0,3% свиване на БВП в края на 2023 г. и 0,1% през третата четвърт. Япония изхвърча от икономическия Топ 3, а в САЩ все още се опасяват от рецесия - високите лихвени проценти и намаляващите спестявания са хванали като в менгеме домакинствата.

При търсенето проблемите са очевидни, докато предлагането не е толкова затруднено. Очакването е нефтената промишленост в САЩ да се похвали с исторически резултати за Q4 на миналата година, а и част от страните от OPEC+ са произвели повече нефт, отколкото са били първоначалните им планове за януари.

Така даже да видим малък ръст в търсенето, определено има как той да бъде задоволен без ценови шок.