Нефтопреработвателните предприятия (рафинерии) в Европа рязко увеличиха покупките си на петрол.Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Вносът започна да расте след рязко покачване на цените на дизеловото гориво и появата на прекъсвания на доставките от Близкия изток поради атаките на йеменските хути. На фона на нарастващото търсене, два основни Западноафрикански сорта - Forcados и Egina - започнаха да се продават с отстъпки спрямо еталонния сорт Brent, съответно с от 4 до 6 долара за барел.

Икономическите последствия от конфликта в Червено море според най-големия в света износител на петрол

Икономическите последствия от конфликта в Червено море според най-големия в света износител на петрол

Ще има ли прекъсвания на доставките - коментар на шефа на петролния гигант Saudi Aramco

Както отбелязват анализатори, доставчиците на африканския петрол се възползваха от забавянето на танкерите от Близкия изток и европейските купувачи се наложи да се преориентират към намиращи се по-близо бизнес партньори.

"Пазарът на суровини вече осъзнава факта, че прекъсванията и забавянията на доставките в Червено море, наистина нарушават транспортните вериги и Европа трябва да се подсигури с повече енергийни суровини, отколкото има в момента", обясни водещият анализатор от Kpler, Виктор Катон.

Според трейдърите, активните покупки допринасят за рязък спад на цените на фючърсите за глобалния петролен бенчмарк Brent. Колко ще продължи този ръст на покупките не е ясно, тъй като предстоящите намаления и спирания на работата на рафинериите в региона поради технически прегледи, може да доведат до понижаване на обемите на покупките.

Малко по-рано стана известно, че индийската нефтопреработвателна компания Bharat Petroleum Corp (BPCL) се отказава от покупките на премиум петрола Sokol от Русия. Причината са западните санкции - марката петрол се търгува значително над ценовия таван от 60 долара за барел, което не устройва купувачите, които предпочитат по-евтиния сорт Urals.

Казахстан обяви колко петрол ще достави на Германия през 2024 година

Казахстан обяви колко петрол ще достави на Германия през 2024 година

Възможно е и нарастване на износа с 66%