Атаките срещу танкери в Червено море ще доведат до недостиг на кораби и забавяне на доставките на петрол, пише Reuters, позовавайки се на главния изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco, Амин Насър.

Като цяло пазарът на петрол в света ще се справи с прекъсванията, дължащи се на атаките на хутите, но само ако те не продължат дълго. Ако периодът на нападенията се проточи във времето, това ще доведе до недостиг на танкери превозвачи и съответно до забавяне на доставките на петрол в различни страни в света.

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

Расте добивът на шистов петрол

През последните две години големите страни потребителки на петрол са изчерпали своите морски и вътрешни резерви с 400 милиона барела, като световните запаси са паднали до най-ниското си ниво на средната стойност за последните 5 години.

Поради това, ОПЕК става основен източник на допълнителни доставки на "черно злато", на фона на нарастващото търсене на енергийни суровини в световен мащаб.

Поради нападенията на хутите срещу кораби в Червено море, много компании вече са принудени да пренасочват маршрутите на товарите си, в обход на Африка. Йеменските бунтовници твърдят, че подкрепят Иран и действат в знак на солидарност с палестинците при израелско-палестинския конфликт, започнал през октомври 2023 година.

Танкерите с петрол се спират или отклоняват от маршрута през Червено море, водещ към Суецкия канал. А той е най-бързият воден път от Азия към Европа, през който минава около 15 процента от световния корабен товарен транспорт. Алтернативен маршрут около нос Добра надежда в ЮАР добавя 10-14 дни към пътуването.

Саудитска Арабия понижава цените на петрола

Най-големият износител на петрол в света понижава цените му

Защо се стигна до тази стъпка

Шефът на Saudi Aramco, Амин Насър смята, че потреблението на петрол ще бъде средно 104 милиона барела на ден през 2024 г., което означава увеличение на търсенето с около 1,5 милиона барела на ден спрямо предходната година (за 2023 г. нарастването спрямо 2022 г. беше с 2,6 милиона барела на ден).

Съответно, увеличеното търсене на петрол, съчетано с ниски запаси, ще способства за допълнително "затягане" на пазара. Насър допълва, че не може да прогнозира кога търсенето на петрол ще достигне връх или ще се стабилизира, тъй като потреблението му "мигрира" от развитите страни към развиващите се страни, които стават по-богати. Що се отнася до Китай, там "се набюдава добър растеж и търсенето на петрол е много добро", отбелязва в тази връзка Насър.

Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в световен мащаб: Прогнозата на САЩ

Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в световен мащаб: Прогнозата на САЩ

Търсенето на петрол ще продължи да расте, макар и бавно, за разлика от цената му