Американците постепенно се завръщат на работните си места, но повечето офиси все още са почти празни. И това засяга местните икономики, пише CNN.

Дори и да го мразите, пътуването до работа е добро за икономиката. С билета си плащате заплатата на автобусния шофьор. Химическото чистене и магазина за кафе край офиса разчитат на служителите в офиси — които през последната година и половина липсват. През 2020 г. броят на хората, които работят у дома, расте главоломно до 42%, по данни на националната статистика.

И макар че много от тях предпочитат да работят от вкъщи, това вероятно ще забави възстановяването на икономиката.

Икономистите от Goldman Sachs изчисляват, че едва една трета от офис служителите в големите американски градове са се завърнали в офиса. Това означава, че много от тях все още работят отдалечено и не харчат за билети, кафе или обяд от близкото заведение — икономическа активност, която е жизненоважна както за американската икономика, така и за много други, в които услугите са движеща сила.

В Ню Йорк — един от градовете, ударени от най-тежко от пандемията — броят на пътуващите с метро не се е възстановил дори до половината от нивата преди вируса, по данни на местните власти. Общественият транспорт в Ню Йорк е най-големият в страната и е в сърцето на икономическата мощ на града. Преди Covid-19 той носеше приходи от почти $17 млрд. Metropolitan Transit Authority, която го управлява, получи $4 млрд. правителствена помощ. Не се очаква нивата на приходите от билети и тол такси да се възстанови поне до 2023 г.

Други бизнеси, които разчитат на офис служителите, също са закъсали.

Starbucks например отчита, че средните трансакции са на 90% от нивата преди пандемията. И докато гигантът има възможност да премине през пандемията, много от по-малките кафенета не могат.

Завръщането в офиса все още не може да се случи само по желание на ръководството, тъй като броят на заразените с коронавируса расте отново.

Когато и да се случи връщането в офиса, то вероятно ще е частично, тъй като начинът, по който работим, се промени завинаги: отдалечената работа и хибридния модел вероятно ще останат част от ежедневието ни. Новината е лоша за икономиките, които разчитат на сектор услуги.