2020 година донесе много промени и изненади в различни аспекти, а една от темите, предизвикали най-сериозно внимание, беше представянето на големите икономики на фона на пандемията.

Като една от тях, Франция беше изправна пред най-значителния икономически срив от Втората световна война насам. Но парадоксалното е, че успоредно с това страната не е имала толкова малко фалирали фирми от 33 години.

Броят на банкрутиралите компании и на тези, потърсили защита от кредитори, е спаднал с 38% през изминалата година при стабилната подкрепа, осигурена от френското правителство за бизнеса. Това показват данните на дружеството Altares, занимаващо се със събиране на информация за фирмите.

По думите на изследователя Тиери Мийон, който работи за нея, това може да бъде последвано от надигаща се вълна от фалити през 2021 и 2022 година.

Подобно на останалите европейски държави, Франция също наля милиарди евро, за да подкрепи компаниите и да запази работните места. В резултат фирмите, изпаднали в несъстоятелност, са намалели до 32 184 или с около 20 000 по-малко в сравнение с предходната година.

По данните на Altres това е най-ниското ниво на броя фалити от 1987 година насам. Без подкрепата от страна на правителството, Мийон изчислява, че 80 000 фирми в страната биха обявили банкрут през изминалите 12 месеца.

"Този резултат е статистическа аномалия, не икономическа реалност", обяснява той. "Има много слаби компании, които оцеляват само заради правителствената помощ, а когато тя спре, те ще се сринат относително бързо", допълва експертът.

Всъщност 2021 година може да се окаже по-трудна за френския бизнес, отколкото предходните 12 месеца. Наскоро финансовият министър Бруно льо Мер коментира, че първото тримесечие ще е тежко за икономиката, като се очаква по-сериозно възстановяване през второто. Централната банка на Франция пък очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 5% през 2021 година при прогнозиран спад от 9 на сто за изминалата.

С постепенното възстановяване на икономиката, френското правителство ще оттегли подкрепата си. От Altres изчисляват, че това може да означава ръст до 55 000 на фалиралите компании през 2021 година и до над 60 000 през 2022 година при общо 52 000 през 2019 година.