Банковата криза и поевтиняването на долара повишиха цената на златото. Но фондовите пазари са относително незасегнати, като водещите щатски индекси са отбелязали поскъпване от началото на март, което изглежда доста странно на пръв поглед.

Традиционно търсенето на злато и съответно цената му растат в несигурна среда, при политически и икономически кризи, военни конфликти и обезценка на зелените пари, в които благородния метал се котира на стоковите пазари. А в момента видяхме перфектната буря от тези условия - война в Украйна, сьчетана с банкова криза и повишена несигурност за финансовите пазари.

И докато силната несигурност на пазарите се отразиха на цената на златото и на нивата на държавните облигации, без толкова силно на фондовите пазари, сега пред инвеститорите стои въпроса какво ще се случва от тук нататък с цената на благородния метал, която е твърде близко до исторически най-високите си нива.

Истината е, че перспективите пред златото, вече далеч не са толкова "розови". Идеята е - че пазарите залагат в текущите си нива това, което очакват да се случи в бъдеще. И ако най- лошото не се случи, а е заложено, то един актив, който е поскъпнал в очакването на "апокалипсиса", може също толкова бързо да "изпихне".

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

В Индия златните бижута и други такива изделия са най-желаният подарък

Това важи за златото, както и за акциите...

Акциите не поевтиняват - защото очакват Фед да приключи скоро с политиката си на повишение на лихвите и дори да започне да понижава лихвите през втората половина на годината. И тези очаквания - до голяма степен водещи до поевтиняване на долара, съдействат и за поевтиняването на благородния метал.

Ако това не се случи обаче, в някоя от своите части - спиране на увеличението на лихвите, или пък скорошно намаление на лихвите, то пазарите на акции могат да преживеят сериозно отдръпване през следващите месеци.

Този спад може да се усили по още две направления - слаби резултати за първото тримесечие от компаниите, които започнаха вече да излизат, през изминалата седмица, както и сезонно по-слабото представяне на акциите през периода май-ноември, откъдето идва и старото правило на Уолстрийт - продавай през май и си почивай.

От друга страна, лихвите също имат сериозно въздействие върху посоката на търговия на златото. Ако Фед не даде индикации, че приключва с повишаването на лихвите, или пък даде такива, че лихвите ще останат относително високи за по-дълго от очакванията на пазара, то златото може да претърпи сериозен удар. Най-вече от потенциалното поскъпване на долара, което ще го направи относително по-скъпо.

Да се откажем от добива на злато: Възможно ли е?

Да се откажем от добива на злато: Възможно ли е?

Производството му е един от най-разрушителните процеси за околната среда и човешкото здраве

Но пред цената на златото има още няколко други предизвикателства...

На първо място, според техническия анализ, златото е при нива близки до тези, които би следвало да са изключително силна съпротива. Тези нива в диапазона 2060-2070 долара, вече на два пъти спряха поскъпването на благородния метал и го оттласнаха силно надолу - веднъж през 2020-та година и веднъж в началото на март на 2022-ра година. Най-високата стойност на златото за всички времена е била 2075 долара за унция през август 2020 г., според данни на Refinitiv.

Ако това ниво се окаже непреодолима преграда за златото отново, то можем да станем свидетели на силно и бързо отдръпване от текущите му нива над 2000 долара. Причината - има твърде много позиционирани оферти продава, които са с близки стопове за ограничаване на загубата (при върха от 2075 долара) и с цел предходното дъно на метала от 1 650 долара за унция (това прави потенциална сделка със съотношение доходност риск от над 5, което е доста примамливо).

Разбира се, обратното също е вярно. Ако металът намери сила да пробие съпротивата при 2080, което би бил нов исторически връх за метала, то можем да станем свидетели на по- нататъшно силно поскъпване, отново благодарение на активирането на тези стопове за ограничаване на загубите.

При всички положения, дори и да не видим поевтиняване на метала, моментът за влизане в него е изключително неблагоприятен от гледна точка на съотношението доходност-риск. В смисъл потенциала нагоре и надолу пред метала е почти еднакъв, което не е особено добра сделка (според легендарният инвеститор Джеси Ливърмор, инвеститорите трябва да търсят сделки със съотношение на доходност риск от повече от 2, тоест потенциалът за поскъпване да е поне два пъти по-висок от този за поевтиняване).

Ръстът в цената на златото от началото на годината, до голяма степен се подкрепяше и от рекордните покупки от страна на централните банки, както и притокът на инвеститорски средства към "златните фондове"

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.