Изоставен регион в южен Сибир, където Русия отчита второто най-високо ниво на безработица, е странно място за зараждането на кредитен бум. Но точно такъв отчита бившата будистка република Тува.

Равнище от 20% на безработицата е наистина емблематично дори за един от най-бедните руски региони. В същото време обаче населението там е принудено да взема заеми с високи лихви, за да може да покрива текущите си разходи.

Така потребителското кредитиране за първите 7 месеца на годината в Тува се е увеличило с една трета, изпреварвайки средния ръст за страната. И за нуждаещите се вземането на заем е последната възможна опция.

"За бедните региони, населението не може да поддържа предишните нива на потребление и е принудено да прибегне към заемане на пари, за да поддържа поносим стандарт на живот", коментира професорът от Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация Елена Гришина, цитирана от Bloomberg.

"Бързият растеж на кредитите обяснява до голяма степен защо ръстът на реалните заплати не се отразява значително на потреблението. Бедните хора в Русия насочват допълнителните средства към обслужването на дълговете си", обяснява от своя страна Наталия Орлова, която е главен икономист в Alfa-Bank.

"Кредитополучателите харчат по 2 трилиона рубли (34 милиарда лева) годишно за само за покриване на лихви", допълва тя.

Средното домакинство харчи 15% от доходите си за обслужването на заеми. От Централната банка на Русия посочват, че този размер в развитите държави се смята за индикатор за наближаваща банкова криза.