15% от американските домакинства са изхарчили (почти) всичките пари, които получиха от федералното правителство като помощ срещу кризата. Една трета са ги спестили, а повече от половината са покрили стари дългове. Това гласи изследване на трима икономисти, публикувано от National Bureau of Economic Research в понеделник и цитирано от MarketWatch.

Първите чекове от $1 200 за американци, които получават по-малко от $75 000 годишно, бяха изпратени в средата на април. Женените двойки, които получават под $150 000, получиха $2 400. Демократите и републиканците в момента спорят за втората програма за стимули.

През юни почти една трета от анкетираните казват, че са използвали средствата, за да платят сметки, според друго изследване на YouGov - знак, че голяма част от американците трудно свързват двата края. "Притеснително е колко много американци са използвали средствата, за да запазят покрива над главите си и да платят за жизненоважни неща", гласи докладът.

Последното изследване също подсказва, че американците се намират в затруднено положение. Според резултатите, американците, които са похарчили чековете, са основно имигранти, с по-ниски доходи и живеят в по-големи домакинства.

Голямата част от американците, които са използвали чековете, за да платят стари дългове, имат годишен доход на цялото домакинство между $75 000 и $99 999.

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Докато икономистите бленуват V-образно възстановяване, хората в страната очакват понижаване на доходите и невъзможност за плащане на наеми