Мерките на гръцкото правителство за защита на работниците от последиците от пандемията са послужили като щит срещу безработицата. Това става ясно от курса на безработицата в южната ни съседка и останалата част от Европейския съюз, както и от данни на Евростат, пише изданието Kathimerini.

През второто тримесечие на годината, когато по-голямата част от ЕС беше блокирана, делът на служителите в Гърция, които са загубили работата си, е бил под 2% от заетите. За сравнение - този процент в Испания е бил над 6,5%, както и между 3,5% и 5% в Италия. В повечето страни от ЕС този процент варира между 2% и 3,5%, сочи експериментално проучване на статистическата служба на блока.

Хотелите в Гърция са били заети едва на 30% през това лято

Хотелите в Гърция са били заети едва на 30% през това лято

Средната цена на нощувките в страната е била 86 евро на стая, показват изчисления

Гърция е успяла да постигне тази защита заради въвеждането на практиката за спиране на договори и държавната субсидия от 534 евро на месец за всеки работник, който е бил пуснат в принудителен отпуск.

Помощите продължават и сега за повече от 160 000 работници. А това поставя южната ни съседка сред страните членки, които са оказали най-добра защита на работните места през периода април-юни.

В четвъртък 116 860 работници ще получат специалната компенсация за септември в размер на общо 58 милиона евро. Други 41 504 служители ще получат общо 10,6 милиона евро чрез програмата за субсидиране на труда Syn-Ergasia.

Защо изборът на Microsoft да инвестира в Гърция е "шамар" за България?

Защо изборът на Microsoft да инвестира в Гърция е "шамар" за България?

Мнението на председателят на Българската стартъп асоциация BESCO Добромир Иванов