Китайската национална петролна корпорация CNPC и пред затваряне на сделка за втечнен природен газ с катарската QuatarEnergy за доставки за близо 30-годишен период, предаде "Ройтерс", като цитира свои източници.

Ако тя бъде финализирана, това ще е вторият подобен договор между големия производител на LNG и втория най-мащабен купувач на това гориво в световен мащаб. През ноември QuatarEnergy и друга китайска компания - Sinopec, подписаха за по 4 млн. тона втечнен газ годишно за 27 г. Очаква се параметрите да са сходни.

Турция може да се откаже от вноса на газ, заради огромни запаси в  Черно море - от кога ще стане това

Страната, която може да се откаже от вноса на газ, заради огромни запаси в Черно море - от кога ще стане това

Понастоящем основен доставчик на синьо гориво за държавата е Русия

Пекин работи усилено за диверсификацията на газовите си доставки, които са още по-важни и заради усилията на страната да намали замърсяването на въздуха. Катар вече е четвъртият най-голям LNG партньор, като през 2021 г. доставките от страната се увеличиха с около 75%, отбелязва "Ройтерс".

Газът по новия договор ще се добива от находище, което в момента се разширява в рамките на проект за 30 млрд. долара. QuatarEnergy ще задържат 75% от собствеността върху него, като са склонни да дадат до 5% на някои от купувачите.

Пренасочва ли се американският втечнен газ от Европа към Азия

Пренасочва ли се американският втечнен газ от Европа към Азия

Цената на фючърсите за газ на хъба TTF в Холандия, е намаляла наполовина за последните шест седмици

Изпълнителният директор на компанията Саад ал-Кааби коментира, че са в ход преговори с различни международни играчи. Вече има споразумения с TotalEnergies, ExxonMobil, ConocoPhilips, Eni и Shell.