Природният газ, най-чистото и най-бързорастящо изкопаемо гориво, се оказа част от многомилиардната търговска война между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Когато Вашингтон въведе мита за китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, Пекин отговори с тарифи върху списък от стоки, включващ природен газ, доставян по тръбопровод от САЩ. Президентът Доналд Тръмп предложи мита върху китайски внос за 200 млн. долара във вторник, а списъка с продуктите включваше втечнен природен газ от Китай.

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна
Обновена

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна

Продължителна битка между двете суперсили ще е тежък удар за глобалната търговия, инвестициите и растежа

Дотук добре, като изключим факта, че ... тази търговия между двете държави не съществува. Китай е вторият по големина вносител на втеченен природен газ в света и няма инсталации за втечняване, с които могат да изнасят горивото.

И освен ако някой не е изградил таен подводен газопровод с дължина 10 000 км, който досега да е бил неизвестен, САЩ не изнася газ за Китай по тръбопровод.

Вашингтон и Пекин наложиха тарифи на неща, с които не търгуват

Вашингтон и Пекин наложиха тарифи на неща, с които не търгуват

Газът не е единственият продукт, който е намесен напълно неуместно в ескалиращия търговския спор. Например Вашингтон включи жива пъстърва в най-новия списък с мита, макар че рибата очевидно не е била изпращана жива от Китай до САЩ поне от четвърт век, по официални данни.

Радио- и аудиокасетофоните за коли също са в списъка с мита на Тръмп, но те не са внасяни в САЩ от 2006 г., 5 години след появата на iPod. Вашингтон наложи тарифи и върху електроенергията от Китай, въпреки че липсата на транс-тихоокеански електропроводи вероятно ще бъде по-очевидната бариера пред търговията.