Китайската икономика е привлякла повече преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от която и да е друга държава през миналата година, детронирайки САЩ от първото място в класацията списъка.

Потокът на ПЧИ в Поднебесната империя е достигнал 163 млрд. долара през миналата година, в сравнение със 134 млрд. долара, привлечени от САЩ, пише в доклад, публикуван в неделя от Конференцията на ООН по търговия и развитие. През 2019 г. САЩ получиха 251 млрд. долара инвестиции, а Китай - 140 млрд. долара.

Като цяло в доклада се посочва, че преките чуждестранни инвестиции намаляват в световен мащаб заради пандемията. Те се свиват с 42% през 2020 г., до 859 млрд. долара, което е 30% по-ниска стойност даже и от дъното на финансовата криза от 2009 г. Индикаторът отчита инвестициите в държава, направени от хора и фирми в други страни, като например изграждане на фабрика или откриване на сателитен офис.

Миналата година развитите страни бяха по-силно засегнати от така наречените "развиващи се" страни. Инвестициите в САЩ са намалели с 49%, малко по-малко от средното за развитите страни - 69%.

ПЧИ в развиващите се страни са паднали сравнително умерено - с 12%. Китай, която е част именно от развиващите се страни, всъщност отчита леко увеличение от 4% на притока си.

Според доклада в Европейския съюз ПЧИ са намалели с две трети, като Обединеното кралство не е видяло нови потоци на вложения, като страната е особено силно засегната от коронавируса.

Въпреки че Китай надминава САЩ в потока от преки чуждестранни инвестиции през 2020 г., общият запас от чуждестранни инвестиции остава много по-голям в САЩ, отколкото в Китай, според данни, събрани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.