Китай купува повече руски енергийни продукти, а вносът от повечето други източници е намалял. През юли SCMP съобщи, че според данните на китайските митници през първите шест месеца на годината Китай е закупил общо 2,35 милиона тона втечнен природен газ (LNG) на стойност 2,16 милиарда щатски долара, предаде Oilprice.

Обемът на вноса нараства с 28,7% на годишна база, като стойността нараства със 182%. Това означава, че Русия надмина Индонезия и Съединените щати и стана четвъртият най-голям доставчик на LNG за Китай досега тази година.

Освен доставките на LNG, "Газпром" наскоро обяви, че ежедневните му доставки за Китай през тръбопровод са достигнали нов рекорд за всички времена. Русия е вторият по големина доставчик на природен газ по тръбопровод в Китай след Туркменистан. Доставките на руски тръбопроводен газ за Китай са се увеличили с 63,4% през първата половина на 2022 г.

Какво стои зад този странен скок на руския внос на LNG, според анализатори? В края на краищата, докато Китай внася над половината от природния газ, който консумира, търсенето тази година рязко е намаляло.

Ясно е, че Китай иска да запази своите газови сделки с Русия възможно най-неясни. Ето защо Главната митническа администрация на Китай спря да публикува разбивката в обема на търговията с природен газ по тръбопроводи от началото на годината. говорителят Ли Куен потвърди, че този ход е с цел "защита на законните бизнес права и интереси на съответните вносители и износители".

Защо го прави - отговорът е, че Китай тихомълком препродава руски LNG на единственото място, което отчаяно се нуждае от него повече от всичко: Европа... и разбира се, начислява надценки.

Публикация в Nikkei съобщава, че "най-големият купувач на втечнен природен газ в света препродава част от излишните си LNG товари поради слабото вътрешно търсене на енергия. Това осигури на спот пазара достатъчно предлагане, което Европа използва, въпреки по-високи цени."

Вносът на LNG в Европа е нараснал с 60% на годишна база през първите шест месеца на 2022 г., според изследователската компания Kpler.

Китайската JOVO Group, голям търговец на LNG, наскоро разкри, че е препродала LNG товар на европейски купувач.

Търговец на фючърси в Шанхай обяви пред Nikkei, че печалбата от такава сделка може да бъде на стойност десетки милиони долари или дори да достигне 100 милиона долара.

Най-голямата петролна рафинерия в Китай Sinopec Group също призна в отчет за печалбите през април, че насочва излишния LNG към международния пазар.

Според местни медии Sinopec е продала 45 товара LNG или около 3,15 милиона тона. Общото количество китайски LNG, който е бил препродаден, вероятно е повече от 4 милиона тона, което се равнява на 7 на сто от вноса на газ в Европа през полугодието до края на юни.

Забавното е, че изглежда че вместо да бъде зависима от Русия за газ, Европа сега става зависима от Пекин за енергия, която все пак е руски газ, само че този път внесен от Китай. Както можем да се досетим, това е в разрез с геополитическите амбиции на САЩ.

Ако Русия в крайна сметка изнася повече газ за Китай като средство да накаже Европа, Китай ще има повече капацитет да препродаде излишъка си от газ на спот пазара, помагайки на Европа.