Китай ще засили вноса на пшеница през следващата година, за да осигури вътрешните нужди и вероятно ще увеличи покупките от САЩ, за да помогне за изпълнение на ангажиментите по търговската сделка от първа фаза, пише Bloomberg.

Най-големият потребител в света и производител на пшеница се очаква да закупи 6 милиона тона през следващите 12-те месеца спрямо малко над 4 милиона тона през предходната година, според Китайския национален информационен център за зърно и масла. Това би било най-високият внос на пшеница след 2013-14 г.

Китай купува и огромни количества царевица и памук от САЩ, за да попълни вътрешните нужди и да се опита да задоволи обещанията по търговската сделка. По отношение на пшеницата, азиатската страна стимулира покупките от Франция и Литва, докато Русия и Казахстан са готови да продадат повече, посочват от центъра.

Министерството на земеделието на САЩ оценява вноса на пшеница на 6 милиона тона през следващата година.

Китай е подложен на натиск да изпълни своите годишни квоти за внос на зърно, включително царевица и ориз, съгласно ангажиментите на СТО. Страната загуби спор миналата година, заведена от САЩ, който твърди, че квотите не са изпълнени изцяло.

Има и по-голямо търсене на пшеница като храна за животни. Цените на царевицата са с около петгодишен връх, водени от възстановяване на търсенето на свине и фуражи, а царевицата вече е по-скъпа от пшеницата в някои райони, което налага на повече фермери да използват пшеница. Пшеницата, използвана в храните за животни, вероятно ще нарасне с 4,5 милиона тона до 20 милиона тона през следващата година.