С наближаването на декември равносметките около представянето на глобалната икономика за 2017 година вече са направени и експертите вече прогнозират какво може да се очаква през следващата.

Тези от Intelligense Unit към Economist вече излязоха със своите очаквания за това кои ще бъдат най-бързо развиващите се и най-зле представящите се икономики през следващите 12 месеца.

Редакционният директор на организацията Робърт Уорд е публикувал в своя профил в Twitter 2 графики с по 20 държави в двете категории.

Според изчисленията на от Economist Intelligense Unit Индия твърдо ще остане пред предходния азиатски икономически гигант - Китай по отношение на растежа. През 2018 година именно тя ще е отчете най-голям ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от близо 8 на сто.

След нея са Бутан и Етиопия, чийто растеж ще надхвърля 7%. В топ 20 на най-бързо растящите икономики влизат само държави от Азия и Африка. Китай обаче остава далеч след страни, като Мианмар и Джибути, с прогноза за ръст на БВП малко под 6 на сто.

От друга страна въпреки исторически високата инфлация и дълбоката финансова криза, в която се намира Венецуела, тя няма да е най-зле представящата се икономика през следващата година. Експертите изчисляват, че това ще е Пуерто Рико. Очакванията са, че БВП там ще се свие с 8 на сто.

Години наред присъединената към САЩ държава се опитва да пребори големия си проблем с голямата емиграция и острият недостиг на хора в трудоспособна възраст.

Успоредно с това властите там не успяха да се справят с рекордния пулбичен дълг, като Пуерто Рико обяви фалит. В допълнение държавата беше ударена от мощния ураган "Мария", който взе живота на над 500 души.

Заедно с островната държава Венецуела и Екваториална Гвинея ще бъдат в топ 3 на най-бавно растящите. Сред 20-те страни в списъка влизат още Италия, Катар, Саудитска Арабия и Япония, както и Великобритания.