На фона на спорните избори и бушуваща пандемия има много неизвестни за това как ще изглеждат следващите четири години в САЩ. Не е ясно какво ще се случи по въпроси като бъдещето на имиграцията на квалифицирани работници, промените в данъчната политика в страната.

Някои технологични работници вероятно представят дори живот в Европа - регион, който се опитва да оспори контрола на Силициевата долина над технологичната индустрия и който отбеляза най-добрата си година за създаване на "еднорози" през 2019 г.

Компания плаща по $10 000 на всеки, който напусне Силициевата долина

Компания плаща по $10 000 на всеки, който напусне Силициевата долина

Но има едно изискване към тези, които искат да кандидатстват по инициативата

За онези, които се надяват да се преместят там, добрата новина е, че повечето европейски страни са нетърпеливи да привлекат най-добрите таланти в целия свят, независимо дали това означава наемане на чуждестранни работници за местни компании или посрещане в чуждестранни основатели, според Гавин Джоунс, ръководител в Oxborne Clarke, паневропейска адвокатска кантора, фокусирана върху подпомагането на американските компании да се разширят в международен план.

"Това, което е почти универсално в цяла Европа, е, че всичките й икономики искат технологични компании," каза той пред Business Insider. "Ето защо ще се опитат да направят плавен и привлекателен процес за създаване на бизнес в региона."

Неотдавна много стартъпи на Стария континент търсеха международни таланти. През 2019 г. например платформата за намиране на работа Relocate.me представиха осемнадесет европейски стартиращи компании, които имаха желание да наемат чуждестранни работници. Те са базирани в Обединеното кралство, Германия, Испания, Финландия, Холандия и Естония и включват големи имена като базираната в Берлин N26, нео-банкова услуга, която тази година бе включена в списъка на най-горещите 30 европейски стартиращи компани, според LinkedIn.

От друга страна, коронавирусът усложнява доста ситуацията. Настоящата забрана за влизане на американци в Европейския съюз означава, че нарастващите технологични центрове за чуждестранни работници, като Германия и Португалия, няма да "внасят" нови служители от САЩ.

Кои са 30-те най-"горещи" стартъпи в Европа през 2020-а

Кои са 30-те най-"горещи" стартъпи в Европа през 2020-а

Някои от тях се отличават с наистина иновативни услуги

Но в Обединеното кралство все още е възможно за основателите на американски стартъп компании, така за и техническите служители да се преместят, казва Джоунс.

Огромна полза от имиграционната система на Обединеното кралство е, че няма ограничение за висококвалифицирани чуждестранни работници, които могат да бъдат спонсорирани като служители, за да работят в страната, за разлика от някои ограничителни процеси в САЩ за кандидатите за виза.

Освен това правителството управлява стартъпи и иновационни програми, които позволяват на чуждестранни основатели да преместят компаниите си в Обединеното кралство, при условие че са спонсорирани от одобрен от правителството орган.

Според Джоунс множество американски стартиращи компании са се преместили във Великобритания през последните няколко месеца, дори когато и двете страни се борят с пандемията.

"Всичко, което е AI, дистанционно обучение, интернет или кодиране, е брилянтно", каза той.

Цифров номад

Грузия наскоро стартира програма Digital Nomad Visa. Това позволява на американските работници да живеят и работят в страната до една година, при условие че първо се поставят под карантина за определен от страната срок.

Подобна дистанционна визова програма съществува за Естония, въпреки че американците няма да могат да отидат, докато Европейският съюз не отмени забраната си за пътуване на граждани от Съединените щати. Съществуват подобни програми за преместване в тропически страни като Бермудските острови, Антигуа и Барбуда, според MarketWatch.