Икономиката на САЩ, която е най-голямата в света, е нараснала с 1,3% на годишна база през първото тримесечие, според ревизираните данни на Министерството на търговията на САЩ.

При първоначалните данни беше съобщено за нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 1,6%. Експерти, анкетирани от Trading Economics, също очакваха оценката за растежа да се влоши до 1,3%.

За сравнение, за четвъртото тримесечие на 2023 г. ръстът на БВП на САЩ на годишна база беше 3,4%.

Потребителските разходи, които формират две трети от БВП на САЩ, са нараснали с 2% през януари-март, а не с 2,5%, както беше обявено по-рано. Това включва 1,9% спад на разходите за стоки и 3,9% увеличение на разходите за услуги.

Същевременно правителствените разходи за първото тримесечие беш установено че са нараснали с 1,3%, а не с 1,2%. Бизнес инвестициите в основен капитал са нараснали с 3,3%, което е по-добър резултат от предварително обявените 2,9%.

Как Китай "спъва" усилията на ОПЕК+ да удържи нивото на цените на петрола

Как Китай "спъва" усилията на ОПЕК+ да удържи нивото на цените на петрола

Саудитска Арабия би искала много по-високи цени на нефта, за да финансира амбициозния си икономически план

Износът за първото тримесечие на тодишна база е нараснал с 1,2% (предварителната оценка предвиждаше увеличение с 0,9%), а вносът - със 7,7% (7,2%).

Корпоративните печалби като цяло в САЩ са спаднали с 1,7% до 2,754 трлн. долара за тримесечието, след като за последното тримесечие на миналата тодина са имали годишен ръст от 3,9%.

Индексът на потребителските цени PCE се повиши с 3,3% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца, след като през тримесечието октомври-декември нарасна с 1,8%.

Икономиката на Япония се свива

Третата икономика в света се свива

Това показват данните за първото тримесечие на годината