Корабите от държавите с най-големия корабен флот в Европейския съюз - Гърция, Кипър и Малта, са удвоили количеството руски петрол, което транспортират от началото на инвазията в Украйна, предаде The Independent.

Корабните компании и корабите, свързани с трите държави, са транспортирали средно 58 милиона барела руски петрол през май, съобщи британската медия, позовавайки се на анализ на неправителствената организация Global Witness. Това е почти двойно повече от транспортираните барели през февруари - 31 милиона барела. Трите държави разполагат с най-големия корабен флот в ЕС, според Reuters.

Докладът на неправителствената организация следва констатациите на лондонския "Sunday Times", че гръцките корабни компании участват в трансферите на руски петрол "от кораб до кораб", за да прикрият транспортирането. Според Sunday Times нарастват явленията на подобни движения - руски кораб, разтоварващ петрол на друг кораб от неутрална страна, съобщи изданието в неделя.

Няма предположения, че компаниите и корабите, участващи в транспортирането на руски петрол, нарушават санкциите, съобщават The Independent и Sunday Times.

Миналия понеделник ЕС се въведе забрана на руския петрол, която ще намали около 90% от вноса на руски петрол в блока до края на годината. Това се случи след като ЕС отмени плановете си да спре корабите на държави членки, да транспортират руски петрол до страни извън региона като Китай и Индия например.