Средната класа в глобален мащаб се свива сериозно за първи път от десетилетия миналата година заради пандемията Covid-19. Почти две трети от домакинствата в развиващите се икономики са загубили част от доходите си според оценки, базирани на данни на Световната банка.

В изследване на Pew Research Center се посочва, че хората със "среден доход" и "по-висок среден доход", които печелят съответно 10-20 долара и между 20-50 долара на ден са се стопили с близо 90 млн. души до почти 2,5 милиарда през миналата година. За сметка на това бедните се увеличават. Тези, които живеят с по-малко от 2 долара на ден са се увеличи с 131 милиона души, пише Bloomberg.

Според автора на изследването Ракеш Кочар броят на засегнатите от кризата хора от средната класа достига 150 милиона през миналата година или повече от населението на Франция и Германия, взети заедно.

Страните, в които богаташите се увеличиха, благодарение на пандемията

Страните, в които богаташите се увеличиха, благодарение на пандемията

Кои са те?

По думите му е трудно да се посочат примери на толкова рязък икономически спад в съвременната история.

Ако оценката на Pew е вярна, това ще значи край на тенденцията, при която средната класа непрекъснато се разраства от 90-те години на миналия век, благодарение на бързия растеж на развиващите се икономики като Китай и Индия.

Предишни изчисления на Pew показват, че през 2011 година делът на хората със средни доходи е 13% от световното население. До 2019 делът им нараства до 18 на сто - средно с 50 милиона души годишно.

Според данни на Световната банка 36% от домакинствата в 34 развиващи се страни по света са засегнати от загуба на работни места, а доходите спадат с почти две трети. Това е първото сериозно нарастване на глобалната бедност, наблюдавано след азиатската финансова криза от 1997-1998 г., според анализатори на банката.

Според Световната банка към септември 2020 г. развитите икономики са изразходвали средно 7,4% от брутния вътрешен продукт за спасяване на бизнеса и хората, засегнати от пандемията, докато при развиващите се страни това число е около 3,8% от БВП.

Да живееш с под $1,90 на ден: Държавите, в които десетки милиони души живеят в крайна бедност

Да живееш с под $1,90 на ден: Държавите, в които десетки милиони души живеят в крайна бедност

От Африка, през Южна Америка до Азия

Световната банка прогнозира бедността в световен мащаб да продължи да нараства и тази година. Оценки показват, че 124 милиона души са паднали под линията от 1,90 долара дневен доход през 2020 г. Броят на бедните ще нарасне и тази година до 163 милиона души.

Какво ще се случи със средната класа зависи до голяма степен от възстановяването на ключови икономики като Индия, каза Кохар.

Повече от една трета от намалението на средната класа, наблюдавано миналата година се дължи на Южна Азия, според Pew. Световната банка смята, че БВП на Индия ще се свие с 9,6% през финансовата година до 31 март.

На този фон, през миналата година милиардерите по света са се увеличавали средно с по 8 души всяка седмица, или общо 421 през 2020 г., с което общият им брой е достигнал рекордните 3 288, според 10-ото издание на класацията на Hurun Global Rich List.

Общото богатство на милиардерите по света скача с 32% или до до 14.7 трлн. долара. "През 2020 г. милиардерите в световен мащаб са увеличили общото си богатство с еквивалента на БВП на Германия (3.5 трлн. долара), се посочва в доклада.