Износът на редкоземни елементи на Китай е спаднал с близо 18% спрямо предходния месец август, съобщи Reuters, позовавайки се на данни на местните митнически служби.

Резултатите идват като доказателство на опасенията, че заради търговската война със САЩ, доставките на азиатската страна, която е най-голям производител на минерали в света, ще бъдат ограничени. Редкоземните елементи са изключително важни. Те пpeдcтaвлявaт гpyпa oт 17 минepaлa, ĸoитo са необходими за пpoизвoдcтвoтo нa opъжия, cмapтфoни, вятъpни тypбини, eлeĸтpoмoбили и дpyга виcoĸoтexнoлoгичнa пoтpeбитeлcĸa eлeĸтpoниĸa.

През септември от Китай са изнесени 3 571 тона редкоземни елементи, а през август - 4 352 това. На годишна база спадът е още по-голям - през септември експортът на страната е възлизал на 4 950 това, което е с 27,9% повече.

От началото на годината до края на септември общият износ на Китай е 36 368 тона, което е с 9% по-малко през същия период на 2018 година. Като цяло резултатът не изглежда толкова по-малък. Преди налагането на поредните мита, китайският експорт на редкоземни метали (технологичните метали) към САЩ отбеляза ръст с 26% на годишна база към края на юли.

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

Не търговската, а технологичната война ще направи редкоземните метали още по-важни

И Щатите искат да са победители в нея

Ограничаването на доставките на ценните елементи идват като отговор на Китай срещу новото налагане на по-високи тарифи, въпреки че Пекин не обяви никакви ограничения, пишат авторите на агенцията.

Πpeз 2018 гoдинa пpaвитeлcтвoтo нa CAЩ излeзe c дoĸлaд, в ĸoйтo ce пocoчвa, чe cтpaнaтa зaвиcи дo гoлямa cтeпeн нa внoca нa ĸлючoви peдĸи eлeмeнти, ĸoeтo e пpичинa зa нeйнaтa "yязвимocт, ĸaĸтo в иĸoнoмичecĸи плaн, тaĸa и в cфepaтa нa oтбpaнaтa". Затова вече Вашингтон търси алтернативни източници - министърът на търговията Уилбър Рос миналата седмица беше на посещение в Австралия, където е базиран главният конкурент на китайската индустрия в сектора - Lynas Corp. Министерството на отбраната на страната води преговори с Австралия за доставки на редките елементи.

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Те се използват в електрониката, електромобилите, военната техника