Министерството на отбраната на САЩ води преговори с Австралия за разработването на технология за добиване и обработване на редкоземни полезни изкопаеми. Планът е част от усилията за намаляване на зависимостта от Китай относно доставките на ценни елементи, използвани във военната техника.

Решението идва, след като Пекин заплаши да ограничи износа на редкоземните метали за Щатите. Те представляват група от 17 минерала, които се използват в производството на изтребители, танкове и високотехнологична потребителска електроника, пише Business Insider. Китай е най-големият производител на тези елементи и досега няма страна, която може да бъде заместител.

"Ние се притесняваме за всяка нестабилност във веригата за доставки и особено там, където другата страна държи целия контрол", заявява Елън Лорд, секретар по отбраната, придобиването и устойчивостта в Пентагона.

По думите ѝ Министерството на отбраната търси възможни начини за изграждане на метод, с който страната сама да си набавя ценните редки елементи, като един от вариантите е сътрудничество с Австралия.

По-рано тази година Вашингтон спомена, че може да търси начини за съдействие от Австралия и Канада, за да разработят находищата на редкоземни елементи по света и да намалят глобалната зависимост от Китай. САЩ са провели разговори и за осъществяване на проекти за редкоземни метали в Африка. Лорд посочи, че вече е говорила многократно с Австралия, за да обсъдят дали такъв завод може да обслужва нуждите на Пентагона.

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Може ли да бъде разрушен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Те се използват в електрониката, електромобилите, военната техника

Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналия месец нареди на Министерството на отбраната да намери по-добри начини за набавяне на ценните елементи. Той предупреди, че отбраната на страната може да пострада, ако няма достатъчни запаси.

Австралийската Lynas Corp е най-голямата компания извън Китай за добиване и преработване на редки метали. Все още няма яснота дали Пентагона ще си сътрудничи с нея или с друга австралийска компания.

Редкоземните минерали трябва да се обработят след извличането им от земята. Въпреки че в САЩ няма разработена методология за добиване на редкоземни елементи, в страната има една експлоатационна мина, където те да бъдат обработвани.

Мината Mountain Pass в Калифорния работи по технология за добиване и се надява да може да я използва онлайн през следващата година.