Стойността на петрола, след кратко рали в края на вчерашната търговия, отново се върна към отрицателната динамика. Инвеститорите фикисрат печалбите си, отиграват новините за увеличаване на сондажите в САЩ и очакват данните за американските запаси.

Днес сутринта ноемврийските фючърси за сорта Brent се понижават с  0,7% - до 47,98 долара за барел. А котировките за американския еталон WTI в същото време спадат с  0,89%, до 45,88 долара за барел.

В понеделник вечерта световните цени демонстрираха ръст от 2 процента, след като преди това спадаха в хода на търговската сесия. Поддръжка на черното злато даде отслабването на американския долар, което направи покупката на суровината по-евтина за инвеститорите търгуващи с други валути.

Във вторник много от играчите на пазара решиха да фиксират получените печалби преди предстоящото излизане на данните запасите  в САЩ, които се очаква да покажат  ръст за миналата седмица. Според анализатори, анкетирани от Reuters, те може да са нараснали с 4,5 млн. барела – до общ обем от 519 милиона барела.

Върху настроението на пазара продължава да влияе петъчният отчет на Baker Hughes, според който броят на сондажите в САЩ се е увеличил през миналата седмица с 11 до 508 единици.

Подкрепа на цените и пазара могат да дадат данните, показващи стабилното състояние на китайската икономика. Промишленото производство е нараснало през август с 6,3 на сто – с малко повече от прогнозите . Както и това, че предходния месец световният добив на петрол е спаднал до минимално от 2009 г. ниво.