След като по-рано тази седмица Международният валутен фонд за пети пореден път понижи прогнозата си за глобалната икономика, която се очаква да нарасне с 0,2 процентни пункта до 3% през 2019 г., по време на годишната среща на организацията бяха дискутирани мерки как светът да се справи с нарастващите предизвикателства.

Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България

Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България

МВФ за пети пореден път "оряза" очакванията си за световния растеж през 2019-а

"Трябва да се съсредоточим върху това как можем да събудим Спящата красавица, която в момента е продуктивността", каза и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на годишната среща на форума. Според нея това е една от причините, поради които страните трябва да се съсредоточат върху изграждането на човешкия капитал. Освен това тя посочи, че страните трябва да погледнат отвъд паричната и фискалната политика и да се съсредоточат повече върху структурните реформи.

Фондовите борси в САЩ отбелязаха добра година, като Dow Jones Industrial Average нарасна с 16% от януари досега, което до голяма степен се дължи на понижението на данъците от администрацията на Тръмп, но ако демократите променят данъчната система, това ще доведе до негативен ефект върху пазарите, посочи основателят на Bridgewater Associates Рей Далио по време на форума.

Същевременно според него светът до голяма степен наподобява ситуацията през 30-те години на XX в. По думите му пазарите и глобалната икономика са изправени пред "политическа поляризация" и също както тогава една възникваща сила, в случая Китай, се опитва да заеме мястото на САЩ. "Това е най-доброто, което получаваме", каза Далио. "Но този цикъл няма да продължи вечно."

Все пак според основателя на най-големия фонд в САЩ разликата е, че този път няма да сме изправени пред криза, която има магнитуда на Голямата депресия или на Голямата рецесия. Вместо това той смята, че пазарът ще премине през "голямо забавяне", а не през цялостен крах, въпреки че съвсем скоро от МВФ посочиха, че равнището на дълг на глобално равнище е застрашително. "Тези екстремуми, които наближаваме, не са достатъчни, за да станем свидетели на дългова криза", каза Далио. "Но когато достигнем предела им, това ще доведе до голямо забавяне вместо до голям срив."

МВФ: В световната икономика тик-така $19-трилионна бомба

МВФ: В световната икономика тик-така $19-трилионна бомба

Ако следващата рецесия е поне наполовина със силата на предходната, 40% от корпоративния дълг в най-големите държави няма да може да бъде обслужван

Той е на мнение, че големият риск идва от начина, по който глобалните икономики ще се справят с предизвикателството. "Имаме нужда от повече координирани политики, което може да е трудно в свят на нарастващи геополитически напрежения и поляризация", каза Далио. За да се справят с проблема, страните ще трябва да се фокусират върху структурни реформи и да открият защо продуктивността е спаднала, като в това отношение той изрази сходна позиция с Кристалина Георгиева.