Фабрична дейност в Азия търпи сериозни загуби през август, заради новите случаи на Covid-19, предава Reuters. Продължаващата пандемия е нарушила веригите на доставки в целия регион, което поражда опасения, че нестабилното производство ще добави редица икономически проблеми, причинени от спада на потреблението.

Югоизточна Азия, която е евтин производствен център за много световни компании, беше особено засегната твърде силно. Намаляването на фабричната дейност във Виетнам, Индонезия и Малайзия доведе до спиране на производството и задълбочаваща се криза.

Пандемията удря икономическото възстановяване в Азия

Пандемията удря икономическото възстановяване в Азия

Причината: Делта мутацията на Covid-19

Фабричната дейност на Китай също се сви през август за първи път от близо година и половина, тъй като новите случаи на COVID-19, затрудненията в доставките и високите цени на суровините натежаха върху производството. Експортните електроцентрал в Япония, Южна Корея и Тайван също отбелязаха нарастване на производствената дейност с доста по-бавни темпове през миналия месец. Това е ясен знак за недостиг на чипове и затваряне на фабрики в региона, което може да забави допълнително устойчивото възстановяване на предизвикания от пандемията спад. Разходите са все по-високи, недостигът все по-голям.

Проблемите на производството и цялостната икономическа криза в Азия днес контрастират с условията в Европа, където се очаква фабриките да поддържат все по-бързи темпове на експанзия. Причината е, че високият процент на ваксинирани хора (над 80% към 1 септември в ЕС) помага за отварянето на европейските икономики.

Китайските заводи остават без достатъчно работници

Китайските заводи остават без достатъчно работници

Младите не искат да се трудят във фабриките

Проучванията подчертават все по-големите щети, които нанася пандемията в Югоизточна Азия, където нарастващите инфекции и последващите мерки и локдауни са засегнали както обслужващия, така и производствения сектор. Избухването на Delta варианта на коронавируса в региона предизвика сериозно главоболие във веригата на доставки за най-големите световни производители. Много от тях разчитат на авточасти и полупроводници, произведени именно в евтини пазари като Тайланд, Виетнам и Малайзия.

"Ако строгите мерки, свързани с блокиране продължат, Югоизточна Азия може да се затрудни да остане световен производствен център", коментира Макото Сайто, който е икономист в Изследователския институт на NLI.

Китайският индекс Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Manager (PMI) падна до 49,2 през август, спрямо 50,3 през юли, нарушавайки 50-е знака, които разделят растежа от свиването, показва днешно проучване на частния сектор.

Резултатът е доста под пазарните очаквания и показва крехкия характер на възстановяването на Китай, което помогна на световната икономика да излезе от предизвикания от пандемията застой.

Експерти: Източна Европа се възстановява по-бързо от западноевропейските икономики

Експерти: Източна Европа се възстановява по-бързо от западноевропейските икономики

Но пред региона има и сериозни рискове, посочват от "Кофас" в свой анализ

Индексът на Южна Корея също падна до 51,2 през август от 53,0 през юли. Във Виетнам и Малайзия дейността беше засегната от мерките за блокиране и нарастващите инфекции, които принудиха някои фабрики да преустановят дейността си. Виетнам отбеляза спад на фабричната активност до 40,2 от 45,1 през юли. PMI на Малайзия е 43.4 през август, спрямо 40.1 през юли, но остава доста под прага от 50. Растежът в дейността на фабричния сектор в Индия също се забави заради продължаващата криза, породена от пандемията.

Доскоро изглеждащи като двигател на глобалния растеж, днес икономиките на Азия изостават в напредъка си спрямо европейските.Дали обаче тази тенденция ще се запази или ще станем свидетели на поредния нов сценарий само времето ще покаже.