„Забелязват се няколко тенденции в Бюджета. Дефицитът към края на 2015 г. е малко по-добър от първоначално обявеното, но аз съм малко объркан. Данните, отвън, изглеждат като стар увехнал кораб, който наново е боядисан, но не те пускат да направиш оглед вътре. Тоест, на повърхността данните са по-добри – има една стабилизация след няколко години люшкане, но все пак параметрите не отговарят на онова, което икономиката би искала.”

Това коментира в ефира на БНР финансовият експерт Любомир Дацов, член на Фискалния съвет. Той определи сигналите за 2015 г. като „противоречиви“ – картинката отвън изглежда разкрасена, а отвътре нещата остават с проблемите си, обобщи той :

„В момента не би трябвало, фактически, да има дефицит, защото икономиката работи с близо 3% икономически растеж на година, инфлацията е стабилна, има ръст на работните места.”

Преизпълнението на приходите в сравнение с 2014 г. е впечатляващо, отбеляза Дацов но допълни, че само от ръста на икономиката с 3% и увеличения брой работни места би трябвало в бюджета да дойдат около 1.1 - 1,15 млрд. лв. Тъй като европроектите са с ДДС, те също са вкарали в бюджега близо 400 млн. лв. повече.

Положителното е, че икономиката се развива, отбеляза Дацов, но подобренията около нас са в резултат повече на външни фактори.

Според  експерта, ако искаме да продължим в тази добра посока, просто трябва да се постараем малко повече и да не взимаме грешни решения. Непрекъснато се вземат такива, които влияят отрицателно на бизнеса и то през Бюджета – съобщения за нови данъци, нови такси, нови режимчета. Всъщност това, което се нарича „бизнес среда“ по-скоро се влошава, отколкото да се подобрява.

При 2.5% структурен дефицит, скоро ще трябва да се направи избор дали да се режат разходи или да се вдигат данъци, изтъкна Дацов. Той разкритикува и пропуски в Закона за публичните финанси.

Решението на БНБ да обяви основен лихвен процент 0  по принцип означава, че банката се опитва да стимулира бизнеса да взима повече кредити.