Около 40 мелници за захар в Куба остават отворени извън сезона, въпреки частичното блокиране на страната, в отговор на усилията да се запълни държавната хазна, предава Reuters.

Пандемията на коронавируса удари сериозно туризма, който е ключов за Куба и повиши цените на доставките за страната, зависима от вноса, който се влияе и от засилените санкции от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Икономическата активност обаче продължава - от селското стопанство и строителството до минната индустрия. Управляваното от комунисти правителство в Куба насочва оскъдните ресурси към производството на храни и изнася стоки като захар и никел.

Когато започва събирането реколтата през ноември, Куба заяви, че до май ще е произвела 1,5 милиона тона сурова захар, от които 800 000 тона ще бъдат за износ - въпреки недостига на гориво и други доставки.

В исторически план кубинската икономика разчита изключително много на износа на захар, но производството намалява след 1991 г. Между 1991 и 1993 г. производството на захар намалява от 7,1 милиона тона на 4,4 милиона тона. До 2007 г. годишното производство на захар е намаляло до 1,2 милиона тона.

През 2015 г. суровата захар представлява 378 милиона долара от износа на Куба за 1,4 милиарда долара.

Към днешна дата само две от 13-е провинции, произвеждащи захар, са изпълнили целите си. Според изчисленията на Reuters общата продукция се изчислява - от 1,1 милиона метрични тона до 1,2 милиона метрични тона въз основа на доклади на провинциалните медии и източници на изданието.

Захарта отдавна е най-важната индустрия на Куба, като продукцията достига 8 милиона метрични тона през 1991 г. Сега тя се нарежда зад сектори като парични преводи, туризъм, комуникации и фармацевтични продукти, но въпреки това печели стотици милиони.

"Мелниците ще останат отворени, докато условията позволяват", заяви Дионис Перес, говорител на държавната кубинска компания Azcuba, пред местната преса.

Общественият транспорт, училищата и повечето икономически дейности в страната са спрени, като социална дистанция и носенето на маски е задължително, включително по работните места.На работниците е осигурен транспорт от държавата до работните им места.

В Куба има регистрирани близо 1700 случая на коронавирус и 69 смъртни случая. Не са регистрирани огнища в производствени мощности.